Kada se opčemeo svi veećinom stavljao led na opekotinu ali da li ste znali šta ustvari trebate uraditi.

Kada se dogodi nezgoda poput opekline, prva reakcija je često pribjegavanje ledu kako bi se ublažila bol i sprječilo daljnje oštećenje kože.
Međutim, dermatolozi upozoravaju da je to zapravo najgora stvar koju možemo učiniti.

Primjena leda ili hladnih obloga može dodatno oštetiti kožu i povećati rizik od infekcije.
Umjesto toga, preporučuje se upotreba hladne (ne ledene) vode.
Držanje ozlijeđenog područja pod mlazom hladne vode pet do 20 minuta može pružiti olakšanje i smanjiti upalu.

Nakon što ste isprali opekotinu hladnom vodom, nježno obrišite kožu i nanesite hidratantnu kremu kako biste je nahranili i zaštitili.
Važno je zatim prekriti ranu pamučnom krpom ili zavojem kako biste spriječili infekciju, ali pazite da flaster ne zalijepite izravno na ozlijeđenu površinu.

U slučaju jakih bolova, preporučuje se uzimanje lijekova protiv bolova, ali uvijek slijedite upute liječnika ili farmaceuta.
Redovita higijena opekline je također važna kako biste spriječili infekciju.
Perite područje sapunom i vodom te nanesite antibiotsku kremu kako biste olakšali zacjeljivanje.

Važno je znati kada potražiti liječničku pomoć.
Ozbiljne opekline, poput onih većih od 10 cm, opeklina na osjetljivim područjima poput lica ili ruku, ili opekline drugog stupnja koje uzrokuju mjehuriće na koži, zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju.
Opekline trećeg stupnja, koje uzrokuju potamnjivanje kože ili oštećenje do kosti, također zahtijevaju promptnu liječničku pomoć.

Važno je ne pokušavati otvarati mjehuriće ili nanositi sprejeve za prvu pomoć bez savjetovanja s liječnikom, jer to može pogoršati stanje.
U slučaju ozbiljnih opeklina, svakako je bolje potražiti stručnu pomoć kako biste osigurali pravilno liječenje i smanjili rizik od komplikacija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here