POTREBNI SASTOJCI:

  • 8 kilograma šipuraka
  • 3 kilograma šećera

NACIN PRIPREME:

Prvo operite sipurke pa im ostranite crne kapice i repic i stavite u lonac pa dodajte vode da bude 5 cm iznad plodova. Kuhajte neka dva sata i dolivajte vode da bude uvijek oko 5 cm iznad plodova.

Skinite lonac sa vatre i odmah malo po malo vadite kuhane sipurke zajedno sa vodom u kojem ste kuhali i spravicom za gnijecenje krompira izgnijecite sipurke.

Spravu za pasiranje stavite na posudu dodajite pomalo kase od sipuraka i pasirajte. Kada sve ispasirate dobijete tecnost u kojoj ima iglic ai njih treba odstraniti.

Dio ispasirane kase stavite u plasticno sito i velikom zlicom mijesajte u krug da smjesa prodje a iglice d aostanu na situ. Svaki puta kada procijedite dio smjese sito operite pa dodajte drugi dio smjese i cijedite. Kada sve procijedite kroz sito jos jednom procijedite na isto da ne bi slucajno ostala koja iglica.

Smjesu stavite u serpu,dodajte 3 kilograma secera i kuhajte na jacoj vatri uz stalno mijesnaj 45 minuta. Tegle operite i drzite pola zagrijanoj rerni na 100 stupnjeva.

Kuhanu marmeladu toplu stavite u tegle,zatvorite i prevrnite teglu na poklopac,drzite 15 minuta i ponovo vratite u prvobitno stanje. Pokrijte i ostavite da se ohlade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here