Vrlo poznata i ugledna ruska doktorka Ana Belosova, stručnjakinja za zdravu ishranu, osporava često čutu preporuku da se večera preskoči, osobito nakon 18:00, kako bi se izgubila težina. Ona naglasava da dugi period između obroka može biti štetan za organizam. Kako bi objasnila ovu tvrdnju, doktorka naglašava da je konstantan ciklus rasta i pada šećera u krvi opasan, jer je glukoza esencijalna za mnoge funkcije u tijelu, posebno za mozak.

Nagli padovi šećera u krvi mogu uzrokovati promjene raspoloženja i organske poremećaje, stoga izgladnjivanje krvi nije preporučljivo. Umjesto toga, doktorka preporučuje da se nakon 18:00 jede lagana, niskokalorična hrana poput svježeg sira na sobnoj temperaturi.

Doktorka posebno naglašava važnost pravilnog rasporeda obroka i odbacuje mitove o preskakanju večere radi mršavljenja. Doktorka Ana ističe da je redovno konzumiranje uravnoteženih obroka ključno za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi i općenito za zdravlje. Dugotrajno izgladnjivanje može dovesti do negativnih posljedica poput nedostatka energije, umora i smanjene koncentracije. Također, istraživanja su pokazala da konzumiranje večere može poboljšati san i podržati metabolizam.

Stoga, umjesto da se fokusirate na vremenske okvire, važno je slušati signale tijela i osigurati da se hrani pruža potrebna nutritivna vrijednost. Prilagodljivost i ravnoteža ključni su za uspostavljanje zdravih prehrambenih navika. Ovo podsjeća da nije uvijek potrebno slijediti savjete koji su često bazirani na mitovima i tradiciji, već se osloniti na znanstvene dokaze i individualne potrebe.


Doktorka Ana naglašava da je važno slušati svoje tijelo i prilagoditi prehrambene navike individualnim potrebama. Odbacivanje strogih pravila o vremenu obroka može osloboditi ljude od stresa i ograničenja koji dolaze s njima. Jako je dobra i raznolika ishrana koja se sastoji od svježih, cjelovitih namirnica važna je za održavanje zdravog metabolizma i općeg blagostanja. Kako bi se postigla ravnoteža, preporučuje se konzumiranje laganijih večernjih obroka koji su bogati hranjivim tvarima. Doktorka Ana Belosova podsjeća nas da je ključ uspješne prehrane kontinuirano obogaćivanje svog tijela nutritivno bogatim namirnicama, bez obzira na vrijeme konzumacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here