Razlikovanje između organskog i genetski modificiranog paradajza može biti ključno za one koji preferiraju prirodne proizvode u svojoj ishrani.
Iako se mišljenja stručnjaka razlikuju o tome koliko je genetski modificirana hrana štetna po zdravlje, postoje neki jasni načini kako razlikovati ova dva tipa paradajza.

Organski paradajz se uzgaja bez upotrebe sintetičkih pesticida i herbicida, dok se genetski modificirani paradajz stvara presađivanjem gena iz drugih organizama kako bi postao otporniji na štetočine i bolesti.
Jedan od načina da razlikujete ova dva je promatranjem rasta.
Genetski modificirani paradajz često raste brže i otporniji je na vanjske faktore, dok organski paradajz može imati sporiji, ali prirodniji rast.

Drugi način razlikovanja je pažljivo čitanje deklaracija.
Organski paradajz će imati certifikat organske proizvodnje, dok će genetski modificirani paradajz možda biti označen kao “GMO” ili “genetski modificiran”.

Konačno, trebali biste biti svjesni potencijalnih alergijskih reakcija.
Genetski modificirana hrana može sadržavati gene drugih organizama, poput orašastih plodova, što može izazvati neočekivane alergijske reakcije kod pojedinaca koji su alergični na te sastojke.

Svako od ovih tri pristupa može vam pomoći da razlikujete organski paradajz od genetski modificiranog, omogućavajući vam da donesete informisanu odluku o tome što ćete staviti na svoj tanjir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here