Ubod stršljena, iako vrlo bolan, obično nije smrtonosan, iako mnogi to misle.
U većini slučajeva, završava se samo s blagim otokom koji traje nekoliko dana.
No, ponekad ubod može izazvati anafilaktički šok, posebno kod osoba koje su alergične na otrov ovih insekata, što čini situaciju mnogo opasnijom.

Stoga je najbolje izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ima stršljenova, a ako se bavite baštovanstvom, biti na oprezu i zaštititi otvorene dijelove tijela.
Ako ipak dođe do uboda, važno je odmah izvaditi žalac i staviti hladan oblog.

Ubod stršljena obično izaziva otekline, crvenilo i svrab na mjestu uboda.
Manji ubod može proći za pola sata do sat vremena, ali ako je osoba posebno osjetljiva na otrov, otekline mogu zahvatiti cijelu ruku, nogu ili drugi dio tijela.
Da bi se spriječilo širenje otrova u tijelu, preporučuje se držanje ubodenog dijela tijela povišenog u odnosu na trup.

U slučaju da žalac ostane u koži, treba ga izvaditi ravnim nožem, izbjegavajući upotrebu pincete jer se njome može dodatno istisnuti otrov u tijelo.
Posebno su opasni ubodi u predjelu grla i vrata jer mogu izazvati otežano disanje ili gušenje, što zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Anafilaktički šok može biti posljedica alergije na ugriz insekta ili uboda na osjetljivim mjestima, poput grla.
U takvim slučajevima, hitna medicinska intervencija je neophodna kako bi se neutralizirala alergijska reakcija. Ako ste alergični na ugriz insekata, važno je da imate pri ruci injekciju adrenalina i antihistaminske tablete, ali se prije toga posavjetujte sa svojim liječnikom.

U slučaju običnog otoka bez alergijske reakcije, preporučuje se tretiranje hladnim oblozima, poput metalne kašike.
Ipak, ako postoji sumnja na alergijsku reakciju, treba se obratiti liječniku, posebno ako je osoba već nedavno bila ugrizena od strane insekata.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here