Stres je složeni odgovor organizma na bilo koju situaciju ili događaj. Organizam stres percipira kao prijetnju, izazov ili promjenu koja zahtijeva prilagodbu.
To je reakcija tijela na vanjske ili unutarnje podražaje koji se nazivaju stresori.
Ovi stresori mogu biti fizički, kao što su ozljede ili bolesti, ili emocionalni, poput gubitka posla ili problema u odnosima.
Stres može biti kratkotrajan (akutni) ili dugotrajan (kronični).

Kada se osoba suoči sa stresorom, tijelo prolazi kroz niz fizioloških promjena kako bi se nosilo s tim izazovom.
Ovaj odgovor uključuje aktivaciju simpatičkog živčanog sustava, što dovodi do oslobađanja hormona poput adrenalina i kortizola.
Ovi hormoni povećavaju srčani ritam, povećavaju krvni tlak, ubrzavaju disanje i pripremaju tijelo za “borbu ili bijeg” reakciju.

U današnjem svijetu gdje se stres sve češće javlja, mnogi ljudi traže načine kako bi se smirili, često posežući za sedativima.
Međutim, farmaceutkinja Andrijana Cvijetinović nudi alternativna rješenja koja se oslanjaju na moć prirodnih preparata.
U intervjuu za “RTS Ordinaciju”, ističe da priroda nudi brojne opcije za smirenje, bez potrebe za sedativima.
Sedativi mogu biti jako štetni za naš organizam jer stavraju ovisnost zato probajte sa ovim priridnim lijekovima.

Prirodni smirujući preparati nude širok spektar opcija za različite razine stresa i anksioznosti.
Čajevi, poput kamilice i nane, izvrsni su za blaže oblike stresa, straha i nesanice. Za teže stanje, preporučuje se korištenje biljaka poput bosiljka, matičnjaka, anisa i gloga, koji su dostupni u obliku čaja i drugih biljnih mješavina. Bosiljak i ružmarin posebno se ističu kao biljke koje pomažu u bržem uspavljivanju i smanjenju simptoma depresije i anksioznosti, dok je kantarion poznat po svojoj efikasnosti u liječenju blaže depresije, uz oprez kod osoba na antikoagulantnoj terapiji zbog mogućih interakcija.

Za one koji ne preferiraju čajeve, postoje alternativni pristupi. Aromaterapija se ističe kao efikasna opcija, posebno korisna uvečer prije spavanja. Masaža s lavandom također može biti korisna za opuštanje, fokusirajući se na čelo, slepoočnice i vrat. Sprej od lavande predstavlja jednostavan način za stvaranje opuštajuće atmosfere koja može pomoći u bržem uspavljivanju.

Cvijetinovićeva ističe da prirodni tretmani mogu biti učinkoviti i sigurni te često su dostupniji od konvencionalnih lijekova. Međutim, naglašava važnost opreza i savjetovanje sa stručnjakom, posebno ako se već koriste neki lijekovi. Prirodne terapije nude holistički pristup ublažavanju stresa i poboljšanju kvalitete života, uzimajući u obzir fizičko, emocionalno i mentalno blagostanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here