Ovaj YouTube video sadrži vježbe koje su posebno dizajnirane za osobe koje pate od bolova u vratnoj kičmi i imaju prošireni vrat. Cilj ovih vježbi je ispravljanje držanja i smanjenje bolova u leđima.

Prva vježba podrazumijeva uspravno stajanje i lagano guranje glave unazad, koristeći prste da biste je podržali. Možete ponoviti ovu vježbu 10 do 15 puta ili zadržati položaj nekoliko sekundi i ponoviti 5 puta.

Druga vježba uključuje podizanje ruku u “W” položaj i lagano povlačenje lakta prema dolje i unazad, istovremeno izbjegavajući podizanje ramena prema gore. Ovo istezanje treba osjetiti u sredini leđa. Važno je izbjegavati guranje glave naprijed dok povlačite lopatice unazad.

Treća vježba uključuje podizanje ruku u obliku “Y”, zatim povlačenje ruku prema unazad i prema dolje. Nakon toga, prelazite u “W” položaj, zatim “L” položaj, pri čemu su podlaktice horizontalne u odnosu na tlo, i na kraju u “T” položaj, gdje su ruke paralelne s tlom u nivou ramena.

Ove vježbe treba izvoditi nekoliko puta dnevno kako bi se poboljšalo držanje i smanjili bolovi u vratnoj kičmi.

Ove vježbe su jednostavne za izvođenje i ne zahtijevaju posebnu opremu, što ih čini praktičnim rješenjem za svakodnevnu primjenu. Redovito prakticiranje ovih vježbi može doprinijeti poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju napetosti u vratnoj kičmi i ramenima. Važno je pravilno izvoditi svaku vježbu kako biste postigli maksimalne koristi i izbjegli eventualne povrede.

Uzimajući u obzir koliko su česte bolovi u vratnoj kičmi zbog modernog načina života, ove vježbe mogu biti od velike pomoći u održavanju zdravlja i udobnosti. Integracija ovih vježbi u dnevnu rutinu može biti ključna za dugoročno održavanje zdravog držanja i smanjenje bolova u leđima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here