Mlijeko je cak više od samo hrane – vrlo jee bogato esencijalnim vitaminima i mineralima pa zato ima široku primjenu u baštovanstvu kao đubrivo, pesticid i sredstvo za čišćenje. Ovo je nekoliko načina kako najbolje iskoristiti mlijeko u baštovanstvu.

Mozete ga koristiti kao djubrivo:

Zbog visokog sadržaja kalcija, mlijeko je odlično prirodno gnojivo za biljke koje su sklone truljenju poput tikvica, paradajza i paprike. Preporučuje se korištenje hladnog punomasnog mlijeka jer je bogatije hranjivim tvarima. Da biste napravili mliječno đubrivo, pomiješajte jednake dijelove mlijeka i vode, dobro protresite, te koristite za zalijevanje biljaka. Također, mlijeko može biti izvrstan folijarni gnoj koji potiče rast većih listova i plodova.

Protiv štetnika:

Mlijeko se takodjer može koristiti kao sprej protiv grinja, lisnih uši i drugih štetnika. Neki istraživači tvrde da ovi insekti ne mogu probaviti šećere prisutne u mlijeku, što ih ubija. Punomasno mlijeko razblaženo vodom je najefikasnije.

Protiv gljivica i plijesni:

Mlijeko može pomoći u prevenciji razvoja gljivica i plijesni na biljkama. Pripremite sprej s razrijeđenim mlijekom i poprskajte ga po listovima biljaka. Također se može koristiti u borbi protiv biljnih bolesti.

Kvalitet tla:

Mlijeko može poboljšati kvalitet tla tako da biljke apsorbiraju vitamine i minerale iz njega. Može se koristiti i kao sredstvo za sterilizaciju baštenskog alata – potopite alat u mlijeko radi sprječavanja rđanja i sterilizacije.

Zaključak

Jako je bitno je koristiti mlijeko kao prirodno sredstvo za održavanje vrta s oprezom i u pravilnim proporcijama kako bi se izbjegli neželjeni efekti. Redovna upotreba mlijeka može doprinijeti zdravom rastu biljaka i očuvanju vrta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here