U ovom tekstu podijelit cu vam nekoliko jako korisnih i dobrih savjeta za odrzavanje zdravog rasta orhideja.

Kada pojedete bananu ne bacajte koru jer sadrži mnogo hranljivih tvari, posebno organskih kelja, što je vrlo korisno za rast pupoljaka i cvjetova, te djeluje protiv suše. Tanko izrežite koru banane i stavite je u staklenku.

Zatim, uzmite komad hljeba. Hljeb sadrži fosfor, koji igra važnu ulogu u rastu biljaka, posebno u poticanju rasta korijena. Stavite komad hljeba zajedno s korom banane u staklenku. Dodajte i jednu žlicu kvasca, što pomaže bržem razlaganju organskih tvari i sprječava njihovo truljenje.

Dodavanje jedne žlice šećera u staklenku pomaže u njegovanju rasta korisnih mikroorganizama. Nakon toga, u staklenku dodajte 500 mililitara tople vode. Ostavite teglu naa hladnom mjestu da odstoji tri sedmice.

Nakon tri sedmice, uzmite dva litra vode. Nakon tog vremena, imat ćete prekrasno gnojivo koje će oživjeti vaše orhideje.

Orhideje će posebno uživati u ovom prirodnom gnojivu jer će im pružiti sve potrebne hranjive sastojke za bujan rast i sjajne cvjetove.
Proces kompostiranja koristi prirodne procese razgradnje kako bi se stvorilo bogato i hranjivo gnojivo koje će podržati vitalnost biljaka.

Kombinacija banana, hljeba, kvasca i šećera stvara optimalno okruženje za razvoj korisnih mikroorganizama koji doprinose zdravlju tla i biljaka.
Nakon što se gnojivo pripremi, možete ga koristiti kao tečno gnojivo za zalijevanje orhideja, osiguravajući im stalnu i uravnoteženu prehranu.

Ova jednostavna i ekološki prihvatljiva metoda održavanja zdravlja orhideja pokazuje kako svakodnevni kućanski otpaci mogu biti korisno iskorišteni u vrtlarstvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here