Priprimte domaći jogurt koji zahtjeva pažnju i strpljenje ali konaćni rezultat je savršen.
Evo detaljnog recepta za jogurt koji možete napraviti kod kuće.

Sastojci:
– 2,5 litara mlijeka (za bebe se preporučuje pasterizirano mlijeko svaki dan)
– 1 mjerica jogurta (preferirano gustog ili Bio-gusti jogurt)

Priprema:

Priprema lonca:

Isperite unutrašnjost lonca vodom. Dodajte mlijeko i stavite maleni limeni tanjur ili nekoliko šalica na dno lonca kako biste spriječili curenje mlijeka.

Kuhanje mlijeka:

Stavite lonac s mlijekom na jaku vatru. Pažljivo promatrajte dok mlijeko ne počne vreti. Potrebno je da se mlijeko smanji za jedan prst kako bi postalo gušće. To obično traje oko 10 minuta kuhanja.
Prijenos mlijeka:

Nakon što mlijeko prokuha, prelijte ga u galonsku ili drugu staklenu/keramičku posudu. Ostavite posudu na sobnoj temperaturi da se malo ohladi. Važno je da mlijeko nije prevruće pri dodavanju jogurta.

Dodavanje jogurta:

Pričekajte da mlijeko postigne pravu temperaturu. Testirajte umočivši prst u sredinu mlijeka. Ako nakon brojanja do 10 osjetite blagu toplinu, to je pravi trenutak za dodavanje jogurta.
Uzmite jednu žlicu mlijeka i pomiješajte je s jogurtom u posudi dok se dobro ne sjedini. Ovu smjesu zatim vratite u posudu s mlijekom i nježno promiješajte 2-3 minute. Ako mlijeko dijelite u više posuda, dodajte žličicu mješavine u svaku od njih.
Inkubacija jogurta:

Stavite cjedilo ili cjediljku preko mlijeka i obavijte posudu ručnikom ili stolnjakom. Ovo je važno kako bi para mogla izaći, a jogurt se ne bi razvodnio.
Pokrijte vrh posude drugim ručnikom kako biste zadržali toplinu.
Jogurt ostavite da se inkubira oko 12 sati. Idealno vrijeme za to je preko noći, tako da ujutro imate gotov jogurt.
Završna obrada:

Nakon što je jogurt stajao 12 sati, stavite ga u hladnjak. To će pomoći jogurtu da se dodatno stisne i ohladi.

Konačni proizvod:

Kada jogurt odstoji u hladnjaku, dobit ćete vrlo ukusan i gust domaći jogurt. Ovaj jogurt je idealan za bebe, ali i za sve koji preferiraju domaću pripremu hrane. Možete ga koristiti u raznim receptima za juhe, priloge ili jednostavno uživati u njemu kao zdravom međuobroku.

Ovaj proces ne samo da pruža ukusan proizvod već također omogućuje da se osjećate povezano s hranom koju pripremate, pružajući vam kontrolu nad sastojcima i kvalitetom. Domaći jogurt je puno više od običnog proizvoda – to je izraz pažnje i brige prema prehrani vaše obitelji.

Stvaranje domaćeg jogurta može biti i oblik učenja i usvajanja novih vještina, što može postati redovna praksa u vašem domu. Uživajte u svježem okusu domaćeg jogurta i u radosti koju donosi njegova priprema!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here