Problemi sa štitnom žlezdom mogu se činiti kao nešto trivijalno na prvi pogled, ali postoje mnogi simptomi koji bi vas trebali potaknuti da pregledate svoju štitnu žlezdu. Klasični simptomi bolesti štitnjače su dobro poznati: hipertireoza uzrokuje uznemirenost, poremećaj srčanog ritma ili gubitak težine, dok hipotireoza uzrokuje tromost, neraspoloženje ili debljanje. Međutim, postoje i manje očigledni simptomi koji ukazuju na probleme sa štitnom žlezdom.

Štitna žlezda se nalazi u prednjem dijelu vrata i oblikovana je kao leptir. Iako je mala, ima ogroman utjecaj na naše tijelo. Ako je štitna žlezda preaktivna, proizvodi previše hormona štitnjače, uzrokujući hipertireozu. S druge strane, nedovoljno aktivna štitna žlezda može dovesti do hipotireoze.

Poremećaji štitnjače su česti, a statistika pokazuje da problemi sa štitnom žlezdom pogađaju do 12 osoba od 100, češće žene. Prije nego što shvatite da vam je štitna žlezda postala spora, tijelo šalje određene signale. Evo 12 znakova upozorenja koje biste trebali obratiti pažnju na zdravlje svoje štitne žlezde:

Osjećaj tuge ili depresije.
Problemi s probavom poput zatvora ili dijareje.
Umor i pospanost koji nisu uobičajeni.
Gubitak kose i suva koža.
Naglo povećanje telesne težine bez promjene u navikama.
Smanjen libido.
Bol u mišićima ili ukočenost.
Ubrzani rad srca.
Vrtoglavica i poteškoće s koncentracijom.
Visok krvni pritisak.
Promjena ukusa i mirisa.
Neugodne senzacije u grlu poput kvrge ili otoka.
Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da posjetite svog ljekara radi daljnjih pregleda i eventualnog liječenja.
Štitna žlijezda se nalazi na vratu pa postoji velika vjerovatnoća da ćete osjećati bolove u vratu ako ima neki problem sa štitnom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here