POTREBNI SASTOJCI:

– 250 grama Plazma keksa
– 200 grama mlevenih oraha ili lešnika
– 200 grama šećera
– 200 grama putera
– 100 mililitara mleka
– 100 grama čokolade za kuvanje
– Kokosovo brašno za posipanje (opciono)

POSTUPAK PRIPREME:

Prvo u šerpi otopite puter zajedno sa šećerom i mlekom na srednje jakoj vatri. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i dok smesa ne postane glatka.

Zatim sklonite smesu sa vatre i postepeno dodajte Plazma keks koji ste prethodno sameljli. Dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Onda dodajte mlevene orahe ili lešnike u smesu i ponovo dobro promešajte.

Smesu rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje i ravnomerno je rasporedite.

Stavite pleh u hladnjak i ostavite da se hladi oko sat vremena ili dok se smesa dovoljno ne stegne.

Kada se smesa ohladi i stegne, otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj i prelijte je preko smese.

Vratite pleh u hladnjak i ostavite da se čokolada stegne.

Kada je čokolada potpuno stegnuta, izvadite smesu iz frižidera i isecite je na kocke.

Po želji, svaku kocku možete uvaljati u kokosovo brašno.

Poslužite i uživajte u ovim ukusnim plazma kockama!

Deset savjeta da vam kolac ispadne sto bolji:

1. *Temeljno meljite Plazma kekse: Osigurajte da su Plazma keksi fino samleveni kako bi se lepo sjedinili s ostalim sastojcima i stvorili kompaktnu smesu.

2. *Prilagodite količinu šećera: Ako volite slađe kocke, možete dodati više šećera, ali imajte na umu da Plazma keksi već sadrže šećer, pa prilagodite količinu prema vašem ukusu.

3. *Kontrolišite konzistenciju smese: Smesa bi trebala biti dovoljno kompaktna da se može oblikovati u kocke, ali ne previše suva. Dodajte više mleka ako je smesa previše suva.

4. *Pažljivo rasporedite smesu: Ravnomerno rasporedite smesu u pleh kako biste dobili jednako debele kocke.

5. *Ohladite smesu pre dodavanja čokolada: Važno je da se smesa ohladi i stegne pre nego što dodate čokoladni preliv kako biste dobili lepu i čvrstu površinu.

6. *Otopite čokoladu nežno: Pri otopljavanju čokolade pazite da je ne pregrijete kako biste izbegli da se stvrdne i postane grudvasta.

7. *Izrežite kocke kada je čokolada još malo mekana: To će vam olakšati rezanje i dobiti ćete lepše i čistije ivice na kockama.

8. *Dekoracija: Ako želite dodatni dodir, uvaljajte kocke u kokosovo brašno ili ih ukrasite komadićima orašastih plodova pre služenja.

9. *Čuvanje: Čuvajte plazma kocke u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru kako biste produžili njihov rok trajanja i očuvali svežinu.

10. *Prilagodite recept: Ovo je osnovni recept, ali slobodno eksperimentišite dodavanjem omiljenih sastojaka poput suvog voća, različitih vrsta orašastih plodova ili dodatka arome poput vanile ili narandže kako biste dobili jedinstven ukus.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here