Bagremovo drvo lat. (Robinia acacia) s njegovom prepoznatljivom krošnjom u nijansama bijele, ružičaste ili ljubičaste, ne može proći neprimijećeno zbog svog izvanrednog izgleda i  mirisa.

Poznato je pod različitim imenima kao što su bagrem, beli bagrem, kraljevo drvo ili kapinka…

Čaj od bagremovih cvetova ima široku primjenu u narodnoj medicini. Koristi se za suzbijanje reume, zubobolje i kao antiseptik.

Također pomaže u smanjenju lučenja kiseline i ublažavanju migrena te se pokazao djelotvornim u tretiranju gastritisa, žgaravice te čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Priprema čaja je jednostavna – kašičica osušenih cvetova bagrema prelije se sa dva decilitra ključale vode, ostavi se da odstoji pola sata, zatim se procijedi i pije jedna do tri šoljice dnevno.

Bagremov čaj također je popularan u homeopatiji, gdje se koristi za liječenje hiperaciditeta, migrena i upale facijalnog živca.

Zapadna narodna medicina također prepoznaje koristi bagrema, koristeći ga za liječenje antivirusnih bolesti, grčeva, kožnih oboljenja, probavnih problema, čišćenja crijeva, snižavanja temperature te poboljšanja lučenja mokraće.

Cvjetove bagrema možete koristiti na različite načine, kao što je umakanje u tijesto za palačinke i prženje u ulju.

Bagremov med posebno je cijenjen u Evropi. Čist je, blagog je okusa i savršen je za djecu stariju od godinu dana.
Preporučuje se za najmlađe zbog svog blagog okusa, dok odraslima pomaže u borbi protiv stresa, napetosti i nesanice.
Bagremov med postaje kristaliziran nakon nekoliko godina, a ako se zašećeri, možete ga vratiti u tekuće stanje uranjanjem staklenke u toplu vodu.

Bagrem cvjeta od aprila do kraja maja ili čak juna. Njegovi bijeli, mirisni cvetovi oslobađaju velike količine nektara i mogu se konzumirati svježi ili prženi.
Preporučuje se berba cvetova prije njihovog potpunog otvaranja, dok su mladi listovi također korisni za pravljenje čaja, koji je ukusan i koristan za liječenje prehlade i kašlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here