POTREBNI SASTOJCI:

– 1 šolja pirinca
– 2 šolje vode
– Prstohvat soli (opciono)

POSTUPAK PRIPREME:

Prvo isperite pirinač: Stavite pirinač u cjediljku i isperite ga pod hladnom vodom dok voda koja izlazi iz pirinča ne postane prozirna. Ovo će ukloniti višak škroba i osigurati da se pirinač ne zalijepi prilikom kuhanja.

Izmjerite vodu: U lonac stavite dvije šolje vode. Ako želite, dodajte prstohvat soli za okus.

Dodajte pirinač: Kad voda zakuha, dodajte isprani pirinač u lonac.

Kuhajte na laganoj vatri: Smanjite vatru na minimum, pokrijte lonac poklopcem i pustite pirinač da kuha oko 18-20 minuta ili dok sva voda ne ispari.

Ostavite da odstoji: Nakon što je pirinač skuhan, uklonite lonac s vatre i ostavite da odstoji poklopljen još 5-10 minuta. Ovo će omogućiti da se pirinač dodatno skuha i upije preostalu vlagu.

Ovaj jednostavan recept daje vam savršeno skuhani, rastresiti pirinač svaki put!

POTREBNI SASTOJCI:

– 1 šolja pirinca
– 1,5 do 2 šolje vode
– Prstohvat soli (opciono)

POSTUPAK PRIPREME:

Priprema pirinca: Isperite pirinač u cjediljki pod hladnom vodom dok voda koja izlazi iz njega ne postane prozirna. Ostavite ga da se ocijedi.

Mjerenje vode: U šerpu stavite 1,5 do 2 šolje vode, ovisno o preferenciji za teksturu pirinca. Ako volite pirinač mekaniji, stavite više vode.

Dodavanje soli i pirinča: Ako želite, dodajte prstohvat soli u vodu. Zatim dodajte ocijeđeni pirinač u vodu u šerpi.

Kuhanje: Stavite šerpu na šporet i pustite vodu da zakuha. Nakon što voda zakuha, smanjite vatru na najnižu razinu, pokrijte šerpu poklopcem i pustite pirinač da kuha 18-20 minuta.

Odmor: Nakon što prođe vrijeme kuhanja, uklonite šerpu s vatre, ali ostavite poklopac na njoj. Ostavite pirinač da odmara 5-10 minuta. Ovo će omogućiti pirinču da upije preostalu vlagu i postane rastresitiji.

Posluživanje: Nakon što odstoji, lagano promiješajte pirinač viljuškom kako biste ga razdvojili i poslužite ga kao prilog uz jelo po želji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here