Gojaznost je kompleksan zdravstveni problem koji može izazvati niz ozbiljnih komplikacija, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca, visoki krvni pritisak, problem s disanjem…
Osim fizičkih problema, gojaznost može negativno utjecati na mentalno zdravlje, dovodeći do stresa, depresije i problema s samopouzdanjem.
Edukacija o zdravim navikama prehrane i redovita tjelesna aktivnost ključni su faktori u prevenciji i liječenju gojaznosti.
Endoskopske metode liječenja gojaznosti nude siguran i efikasan pristup bez potencijalnih komplikacija koje su često povezane s klasičnim hirurškim zahvatima.
Gastroenterolog i interventni endoskopista, Dr. Milutin Bulajić, istakao je u emisiji “150 minuta” na Prvoj nekoliko ključnih prednosti ovih metoda.
Ove tehnike donose manje vrijeme provedeno u bolnici, očuvanje prirodne anatomije organa za varenje te eliminaciju potrebe za rezovima i fizičkim ožiljcima.

Proces podrazumijeva šivanje unutrašnjosti želuca uz pomoć specijalnih instrumenata, što rezultira smanjenjem njegove zapremine.
Ovaj pristup nudi iste prednosti kao i tradicionalne hirurške metode, ali bez potrebe za rezovima na trbuhu ili uklanjanjem dijelova želuca ili tankog crijeva.

Endoskopske procedure su pogodne za osobe s indeksom tjelesne mase (BMI) između 30 i 40, pa čak i do 45, ali se ne preporučuju za maloljetne pacijente.

Gubitak težine uz pomoć ovih procedura može biti značajan, do čak 50% prekomjerne tjelesne mase, no ključno je naglasiti da je uspjeh ovisan o posvećenosti pacijenata preporukama tima stručnjaka.
Taj tim uključuje nutricioniste, psihologe, psihijatre, endokrinologe, interniste i druge.
Praćenje pacijenata se provodi minimalno 2 do 3 godine kako bi se osigurali dugoročni rezultati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here