Psorijaza je kronična autoimuna bolest.
Psorjaza se manifestuje kao upalna kožna bolest.
Karakterizira je ubrzani ciklus obnove kože, što rezultira pojavom crvenih, ljuskastih mrlja na koži, poznatih kao psorijatični plakovi.
Ovi plakovi mogu biti svrbežni, bolni i estetski neugodni.
Psorijaza može utjecati na bilo koji dio tijela, uključujući vlasište, laktove, koljena, donji dio leđa i nokte.

Iako uzrok psorijaze nije potpuno jasan, vjeruje se da je to kompleksna interakcija genetskih, imunoloških i okolišnih čimbenika.
Autoimuni procesi u tijelu potiču ubrzani rast stanica kože, što rezultira nakupljanjem stanica na površini kože i stvaranjem karakterističnih psorijatičnih plakova.

Psorijaza može biti povezana s različitim faktorima, uključujući stres, infekcije, hormonalne promjene, pretilost, pušenje i određene lijekove.
Liječenje psorijaze može uključivati topičke tretmane poput kortikosteroidnih krema, sistemsku terapiju lijekovima, fototerapiju (terapiju svjetlom) te promjene u načinu života poput pravilne prehrane, izbjegavanja stresa i redovite tjelesne aktivnosti.

Iako psorijaza nije zarazna, može značajno utjecati na kvalitetu života pojedinca zbog estetske neugodnosti, fizičke nelagode i psiholoških izazova koje može izazvati. Stoga je važno razumjeti ovu bolest i pružiti podršku osobama koje se s njom suočavaju.
Za održavanje kože kod psorijaze, preporučuje se kupanje svaka tri dana sapunom i toplom vodom, nakon čega slijedi tuširanje hladnom vodom i nježno sušenje ručnikom. Nakon toga, oboljele dijelove tijela treba kvasiti i ispirati čajem od mješavine biljaka.

Biljna mješavina koja se koristi za ovu svrhu sastoji se od listova gaveza, žutog ružmarina, bobica crnog trna i crvotočine.
Mješavina se priprema kuhanjem u kipućoj vodi i nakon hlađenja se koristi za kvasenje oboljelih područja kože.

Za pripremu masti koja se nanosi nakon kvasenja koristi se domaće maslinovo ulje, svježi maslac u kefiru, slatko mliječno vrhnje, cvjetovi i listovi ružmarina, lavande, kore bazge te listovi trpuca.
Sastojci se lagano miješaju na laganoj vatri, a zatim se procjeđena smjesa hladi i čuva u staklenki.
Uz ove terapijske mjere, važno je provoditi redovitu njegu kože i pridržavati se preporuka stručnjaka kako bi se postiglo najbolje moguće olakšanje i kontrola nad psorijazom.

Kupanje u prirodnoj kupki od hrena može pomoći u smirivanju upalnih procesa na koži i ublažavanju svrbeža te pridonijeti opuštanju tijela i uma.
Preslica, kao sastavni dio ove kupke, poznata je po svom umirujućem i antiupalnom djelovanju.

Osim toga, primjena izvarka biljaka poput kadulje može dodatno pomoći u smirivanju kožnih iritacija i poticanju procesa ozdravljenja.
Redovito konzumiranje čaja od biljaka također može imati povoljan učinak na cjelokupno zdravlje organizma te podržati imunološki sustav u borbi protiv upalnih procesa.

Važno je napomenuti da svaki organizam reagira individualno na terapijske mjere, stoga je potrebno pratiti kako tijelo reagira na primijenjene tretmane te se po potrebi konzultirati s stručnjakom za prilagodbu terapije.

U kombinaciji s pravilnom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću i smanjenjem stresa, ove prirodne terapije mogu biti korisne u upravljanju psorijazom i poboljšanju kvalitete života osoba koje se bore s ovim stanjem kože.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here