Miom materice često se javlja kod žena ustarijoj  dobi od 30 do 40 godina, ali postoje slučajevi oboljenja i u ranijim uzrastima.
Uzrok nastanka mioma nije potpuno poznat, iako se zna da estrogen, hormon jajnika, može podsticati njihov rast, ali nije glavni uzrok.
U trudnoći, humani placentni laktogen također može podstaći rast mioma.
Stručnjaci vjeruju da genetske mutacije unutar matičnih ćelija predstavljaju glavni razlog i prvi korak u nastanku ovih tumora.

Miomi su benigni tumori koji se formiraju od vezivnog i mišićnog tkiva materice.
Nastaju uslijed hormonskih poremećaja, kiretaže, zapaljenja ili infekcije prenosivih polnim putem. Simptomi mioma uključuju bol i krvarenje, poremećaj funkcije obližnjih organa te rast tumora.
Mogu se javiti teške i produžene menstruacije, bol u donjem dijelu stomaka i leđima. Rast mioma obično je spor proces, ali produženi bolovi mogu ukazivati na brži rast tumora.

U ranim fazama, klinička dijagnoza mioma nije uvijek moguća, pa su potrebni detaljni pregledi radi postavljanja tačne dijagnoze.
Ultrazvučni, radiografski i endoskopski nalazi često se koriste za dodatnu dijagnostiku.
Liječenje mioma obično se provodi hirurškim metodama, a neki ljekari preporučuju histerektomiju kao najradikalniji pristup.
Međutim, postoje i savremene metode koje mogu smanjiti veličinu mioma i omogućiti ženama da vode normalan život, kao i prirodni lijekovi koji se koriste za liječenje ovih tumora.

Jedan od prirodnih lijekova za ciste i miome sastoji se od soka od repe i meda.
Potrebno je pomiješati pola litre soka od repe s 0.25 kg meda u blenderu.
Ovaj napitak treba piti po jednu čašu nakon doručka, ručka i večere.
Primjećuje se da redovno konzumiranje ovog napitka može dovesti do nestanka cista i mioma te poboljšanja općeg stanja organizma.

 

Pored terapije sokom od repe i medom, postoji i niz drugih prirodnih pristupa koji se koriste u borbi protiv mioma materice.
Neke žene primjenjuju dijetu bogatu antioksidansima i hranjivim tvarima kako bi podržale svoje tijelo u procesu izlječenja.
Također, redovna tjelovježba može poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti stres, što može pozitivno utjecati na zdravlje materice.
Važno je naglasiti da prije primjene bilo kakvih prirodnih tretmana ili promjena u ishrani, treba konsultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom radi postavljanja individualiziranog plana liječenja.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here