Visok nivo mokraćne kiseline u tijelu može izazvati poznatu bolest zglobova tj giht.
Giht je formiranje kristala natrijum urata u zglobovima.
Giht se može javiti zbog različitih faktora, uključujući visoku proizvodnju mokraćne kiseline u jetri ili konzumiranje hrane bogate purinom.
Purini se pretvaraju u mokraćnu kiselinu u tijelu, a prekomjerna količina može dovesti do taloženja kristala u zglobovima, što uzrokuje bol i nelagodu.

Kako bismo smanjili nivo mokraćne kiseline u tijelu i ublažili simptome gihta, važno je usvojiti određene navike u ishrani i unosu tekućine.
Pijenje obilne količine vode ključno je za izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma.
Također, konzumiranje nezaslađenog čaja, poput čaja od šipka, može pomoći u procesu detoksikacije.

Namirnice bogate vlaknima, poput voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki, također mogu biti korisne jer pomažu u regulaciji probave i eliminaciji viška mokraćne kiseline iz tijela.
Hrana bogata kalcijumom, poput sirovih mliječnih proizvoda, kokosove vode, bundeve i banana, može doprinijeti održavanju ravnoteže tekućine u tijelu i smanjenju simptoma gihta.

Bobice imaju svojstva koja mogu neutralizirati mokraćnu kiselinu, pa je njihovo uključivanje u ishranu također preporučljivo za osobe koje se bore s gihtom.

Osim prilagođene ishrane, postoje i različiti recepti za napitke koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma gihta.
Kombinacije voća i povrća, poput zelene jabuke, krastavca, dinje, limuna, šargarepe, celer, komorača, cvekle i đumbira, mogu imati detoksikacijski učinak na tijelo i pomoći u borbi protiv gihta.

Uz pravilnu prehranu i unos tekućine, važno je također razmotriti i primjenu određenih lijekova i terapija za liječenje gihta kako bi se simptomi kontrolirali i ublažili nelagodu.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here