Fasting dijeta, poznata i kao 16:8 dijeta ili povremeni post.
Osnovna ideja je da se u toku 24 sata, period od 16 sati ne jede, dok je preostalih 8 sati period tokom kojeg se hrana konzumira.
Ovaj način ishrane je postao popularan zbog svoje jednostavnosti i obećanja brzih rezultata u gubitku težine i poboljšanju zdravlja.

Tijekom “prozorskog” perioda, koji obično počinje oko 12 sati nakon posljednjeg obroka, možete jesti normalno, pridržavajući se zdrave i uravnotežene ishrane.
Fasting dijeta može imati različite varijante, uključujući 16:8, 18:6 ili 20:4, u zavisnosti od trajanja perioda posta i perioda konzumiranja hrane.
Ovaj način ishrane može biti koristan, ali je važno da se pravilno provodi i da se konsultujete sa stručnjakom ako imate zdravstvene probleme ili sumnje.

 

Zamislite dijetu koja kombinuje efikasnost s jednostavnošću – upoznajte se s Fasting dijetom, poznatom i kao 16:8 dijeta. Ideja je jednostavna: 16 sati dnevno postite, dok preostalih 8 sati jedete. Zvuči li zastrašujuće? Ne brinite, većinu tog perioda provodite spavajući.

Portrait of a girl looking positive and holding a bawl with salad

Uzmimo jelovnik kao primjer:

Doručak (10:00) može biti svježa jabuka s ovsenim pahuljicama ili jaja s integralnim hljebom, prilagođeno vašim preferencijama.

Ručak (oko 16:00) može uključivati pileću salatu s tjesteninom i tortilju s povrćem, obogaćenu mahunarkama za proteine i hranjive sastojke.

Večera (oko 18:00) može biti laganija s kornfleksom i jogurtom, svježim povrćem i voćem poput jabuka, malina i banana.

Ključni savjeti za uspjeh ove dijete uključuju konzumiranje puno tečnosti, borbu protiv žudnje za nezdravim grickalicama te biranje sirove ili minimalno termički obrađene hrane radi očuvanja nutrijenata.

Fasting dijeta nije samo jednostavna, već je i efikasna za gubitak težine i poboljšanje zdravlja. Slijedeći ovaj jelovnik i savjete, postići ćete izvanredne rezultate. Bitno je biti dosljedan, hidriran i odabrati zdrave grickalice kako biste ostvarili svoje ciljeve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here