Gospodjama u pedesetim godinama jako je bitno osigurati dovoljan unos selena u ishrani. Ovaj vrlo bitan i kljucni mineral igra jako bitnu ulogu u ocuvanju zdravlja i vitalnosti. Vrlo je bitan zato sto pomaze u usporavanju procesa starenja i smanjuje rizik od mnogih bolesti.

Selen je snažan antioksidans koji neutralizira slobodne radikale, čime štiti stanice od oštećenja i potiče zdravlje kože i kose. Za žene koje prolaze kroz menopauzu, selen može pomoći u održavanju hormonalne ravnoteže, što je ključno za njihovu dobrobit. Osim toga, selen podržava zdravlje srca i krvnih žila te jača imunološki sustav.

Simptomi nedostatka selena uključuju kronični umor, hormonalne disbalanse i probleme s kožom, kosom i noktima. Prepoznavanje ovih znakova može upućivati na potrebu za povećanim unosom selena kroz prehranu ili dodatke prehrani, uz savjetovanje s liječnikom.

Namirnice bogate selenom uključuju ribu, plodove mora, orašaste plodove (posebno brazilske orahe), gljive, jaja, pšenične mekinje, kokos, suncokretove sjemenke, masti, sir i češnjak. Važno je izbjegavati prekomjerne količine slatkiša, peciva i gaziranih pića jer mogu smanjiti apsorpciju selena.

Uključivanjem raznovrsne prehrane bogate selenom, žene u 50-ima mogu podržati svoje zdravlje i osjećati se vitalno i snažno u godinama koje dolaze.
Iako je selen ključan za održavanje zdravlja, važno je napomenuti da prekomjerni unos može imati negativne posljedice. Stoga je preporučljivo pratiti preporučene dnevne doze kako bi se izbjegle potencijalne štetne posljedice.

Osim što podržava funkciju štitnjače, selen također igra ulogu u regulaciji razine hormona, što je posebno važno za žene koje prolaze kroz promjene povezane s menopauzom.
Studije su pokazale da selen može imati koristi i za mentalno zdravlje, jer pomaže u smanjenju rizika od depresije i poboljšava opći osjećaj blagostanja.

Za one koji preferiraju biljnu prehranu, važno je znati da se selen može naći u nekim biljnim izvorima kao što su brazilski oraščići, pšenične mekinje i gljive.
Redoviti unos namirnica bogatih selenom može pridonijeti dugoročnom zdravlju srca, poboljšanju imunološkog sustava te očuvanju vitalnosti i energije u zlatnim godinama života.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here