Zasadili ste muškatle i brine vas da li će cvjetati u punom sjaju.
U različitim periodima godine, domaće muškatle zahtevaju različitu vrstu pažnje kako bi procvetale u punom sjaju.

Kako proleće otpočinje i leto se nastavlja, ključno je pružiti muškatlama odgovarajuću negu, posebno kada je reč o zalivanju.
Dodavanje prihrane koja sadrži fosfor podstiče cvetanje i održava biljke zdravim tokom ovog perioda.
Međutim, važno je obratiti pažnju na sadržaj azota u prihrani, jer prevelika količina može zaustaviti proces cvetanja.

Tokom leta, muškatle će posebno ceniti svež vazduh, stoga je preporučljivo izneti ih na terasu ili u baštu.
U početku, promena okruženja može izazvati opadanje lišća i privremeno oslabiti biljke, ali uskoro će se oporaviti i nagraditi vas prelepim cvetovima.

Jedan od odličnih načina prihrane za muškatle je upotreba rastvora vode i joda. Dodavanje samo jedne kapi povidon joda u litar vode, i zalivanje saksije ovim rastvorom, pomoći će muškatlama da neprestano cvetaju obilno.
Važno je napomenuti da treba paziti da se ne pretera s količinom, kako ne bi došlo do oštećenja korena.

A sada, za bonus savete:

Ako ste primetili povećano prisustvo biljnih vaši na vašim biljkama nakon kišnog perioda, postoji nekoliko efikasnih načina da ih se oslobodite bez korišćenja hemikalija:

Fizičko uklanjanje biljnih vaši može biti korisno na početku infestacije. Koristite rukavice i četku da biste ih pažljivo skinuli s biljaka, a zaražene delove biljaka odmah stavite u sapunicu radi potpunog uništenja vaši.

Jak mlaz vode može se koristiti za ispiranje vaši s biljaka, ali budite oprezni da ne oštete osetljive biljke.

Sapunica, napravljena od razblaženog deterdženta za suđe, može efikasno uništiti vaše i njihova jaja, ali treba je koristiti pažljivo kako ne biste oštetili biljke.

Mešavina esencijalnih ulja kao što su timijan, paprika, karanfilić i ruzmarin, razblažena u vodi i raspršena po biljkama, takođe može biti efikasna u borbi protiv vaši.

Korisni insekti poput bubamara mogu se koristiti za kontrolu populacije biljnih vaši. Možete ih privući u svoj vrt pružajući im odgovarajući habitat.

Male ptice, poput vrabaca, takođe mogu biti korisne u borbi protiv biljnih vaši. Pružite im mesto za odmor i hranu kako biste ih privukli u svoj vrt.

Pazite na mrave, jer oni često čuvaju biljne vaši od prirodnih predatora. Uklanjanje mrava može pomoći u kontroli populacije vaši.

Biljke sa jakim aromama poput belog luka i vlašca mogu odbiti biljne vaši, pa ih možete posaditi kao prirodni repelent.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here