Celijaklija je autoimuna bolest koja se javlja usred reakcije na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, i raži. Ukoliko imate netoleranciju na gluten a konzumirate hranu koja sadrži gluten imunolški sistem će napasti sluznicu tankog crijeva sto dovodi do ostecenja resice na povrsini crijeva. Samim tim dolazi do problema sa varenjem i apsorpcijom hranjivih materija.

Netolerancija na gluten može se javiti u bilo kojoj dobi, od djetinjstva do odrasle dobi, i može imati različite stepene ozbiljnosti.

Osobe s netolerancijom na gluten trebaju izbjegavati hranu koja sadrži pšenicu, ječam, raž, i druge žitarice koje sadrže gluten.

Glavni uzrok netolerancije na gluten je oštećenje sluznice tankog crijeva usled reakcije na gluten, što može dovesti do smanjene apsorpcije hranljivih materija.

Dijagnoza netolerancije na gluten obično uključuje serološke testove krvi i biopsiju tankog crijeva radi potvrde prisustva celijakije.

Osobe s netolerancijom na gluten često se oslanjaju na bezglutensku ishranu kako bi smanjile simptome i održale zdravlje crijeva i tijela u cjelini.

Ako sumnjate da vam gluten smeta, možete obratiti pažnju na nekoliko simptoma ili znakova koji bi mogli ukazivati na netoleranciju ili preosetljivost na gluten. Evo nekoliko uobičajenih simptoma netolerancije na gluten, poznate i kao celijakija ili glutenska preosetljivost:

Digestivni problemi: Uključuju nadutost, gasove, proliv ili konstipaciju nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten.

Bolovi u stomaku: Osjećaj nelagode, grčeva ili bolova u stomaku nakon konzumiranja hrane s glutenom.

Umor i iscrpljenost: Osjećaj umora, pospanosti ili opšte iscrpljenosti nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten.

Glavobolje: Česte glavobolje ili migrene nakon konzumiranja hrane s glutenom.

Nerazjašnjeno mršavljenje: Gubitak težine bez očiglednog razloga, iako se normalno jede, može biti znak problema sa varenjem hrane, uključujući i gluten.

Iritabilno crijevo: Ako imate sindrom iritabilnog crijeva (IBS), simptomi se mogu pogoršati konzumiranjem hrane koja sadrži gluten.

Kožni problemi: Osip, ekcem, svrab ili druge promjene na koži mogu biti povezane s netolerancijom na gluten.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma i sumnjate na netoleranciju na gluten, možete razgovarati s ljekarom. Oni mogu preporučiti testove kako bi potvrdili ili isključili celijakiju ili glutensku preosetljivost. Također, voditi dnevnik ishrane može biti korisno kako biste pratili simptome i njihovu povezanost s konzumacijom hrane koja sadrži gluten.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here