Ovi mali insketi takozvani lisne usi cesto napadaju biljke hraneci se njivhoim sokom iz listova i stabla.Postoje brojna prirodna i domaća rješenja za njihovo suzbijanje koja mogu pomoći u očuvanju zdravlja biljaka.

Češnjak: Češnjak je učinkovit prirodni insekticid s antifungalnim i antibakterijskim svojstvima. Da biste napravili sprej od češnjaka, sitno nasjeckajte nekoliko češnjeva, stavite ih u vodu i ostavite da odstoje 24 sata. Nakon toga, prokuhajte tekućinu, ohladite je i procijedite. Sprej primjenjujte na biljke svakodnevno tijekom pet dana.

Ocat: Ocat se također može koristiti za suzbijanje lisnih uši. Pomiješajte vinski ocat s vodom u omjeru 1:10 i prskajte biljke svake večeri nakon zalaska sunca.

Kopriva: Kopriva je još jedan učinkovit prirodni lijek. Pripremite infuziju tako što ćete koprivu ostaviti u vodi jedan dan. Nakon toga procijedite tekućinu i koristite je kao sprej na zaražene biljke.

Duhan: Duhan sadrži nikotin, koji je toksičan za lisne uši. Napravite otopinu tako što ćete duhan potopiti u vodu, procijediti tekućinu i prskati biljke svake večeri tijekom 15 dana.

Vrlo važno je da sve ove sprejeve koristite nakon zalaska sunca kako biste izbjegli oštećenja biljaka od sunčevih zraka.

Savjet za vrt:

Mnogi vrtlari žele povećati prinos svojih biljaka uz minimalne troškove. Korištenje prirodnih đubriva poput sirutke može biti odličan način za postizanje ovog cilja, posebno za paradajz i krastavce.

Sirutka kao đubrivo: Sirutka sadrži hranjive tvari kao što su laktoza, proteini, mineralni elementi, aminokiseline i vitamini, što je čini izuzetno korisnom za vrtne biljke. Laktoza štiti biljke od štetočina, mliječne kiseline inhibiraju patogene, a mikrobiom proizvoda čisti listove od gljivica. Film koji sirutka stvara na biljkama pomaže u zaštiti od patogena i štetočina.

Priprema i upotreba: Za prehranu korijena, razrijedite sirutku s vodom u omjeru 1:10 i zalijte biljke. Kod prskanja grmlja, omjer razrjeđivanja je 1:3, uz dodatak naribanog sapuna za bolje prianjanje. Otopina ne smije stajati duže od dva dana. Krastavce treba gnojiti 10 dana nakon sadnje, a paradajz tjedan dana nakon sadnje. Tretman ponavljajte svaka dva tjedna, dok se sadnice mogu tretirati jednom tjedno. Prskajte stabljike i listove svakih 10 dana, a kod jačih biljaka smanjite učestalost na jednom mjesečno. Posljednje hranjenje obavite nekoliko tjedana prije berbe. Ne tretirajte biljke tijekom jakog vjetra ili kiše, a najbolje vrijeme za tretman je rano ujutro ili navečer kako bi se izbjegle opekline na lišću.

Ako padne kiša nakon tretmana, postupak ponovite. Prskanje nakon kiše može također pomoći u zaštiti biljaka od plijesni.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here