Ovo fenomenalno organsko gnojivo koje se pravi od kurkume primjenjuje se i sorokom spetru vrtlarstva pocevsi do usjeva do cvijeca.
Pored toga sto je bogato mineralima kurkuma stiti biljke i od lisnih usiju,gusjenica i puzeva.
Kako bi napravili ovo gnojivo treba vam samo nekoliko sastojaka iz kuhinje a to su: pola kasicice kurkume,litar vode i kasicica frvenog pepela.

POSTUPAK PRIPREME:

Prvo pomiješajte kurkumu i drveni pepeo u litri vode te ostavite da se sjedine nekoliko sati, nakon čega procijedite i nanesite na korijenje biljaka.
Osim korijenju, ovu otopinu možete prskati i na lišće biljaka, preferirajući jutarnje ili večernje sate za primjenu.
Kurkuma nije samo gnojivo, već i antioksidans koji pomaže biljkama da se odupru stresu i štiti ih od slobodnih radikala.
Osim toga, kurkuma poboljšava kvalitetu tla, pružajući biljkama hranjive tvari za bolji rast i plodnost.
Primjena kurkume može se proširiti i na borbu protiv štetočina – posipajte je oko biljaka kako biste odbili mrave i zaštitili ih od gljivičnih infekcija.

Kurkuma također može poslužiti kao prirodni lijek za ozljede biljaka, potičući njihov oporavak i ukorjenjivanje.
Uz sve to, kurkuma se pokazala učinkovitom i u liječenju bolesti kao što je plamenjača kod ruža, pružajući siguran i prirodan način za očuvanje zdravlja biljaka.

Kurkuma, kao prirodni stimulator rasta korijena, može poboljšati proces ukorjenjivanja biljaka, čineći ih otpornijima na vanjske utjecaje.
Osim što je gnojivo i pesticid, kurkuma se može koristiti i za liječenje raznih gljivičnih bolesti poput pepelnice.
Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, kurkuma može pomoći u suzbijanju štetnih mikroorganizama u tlu i na biljkama.

U vrtu, kurkuma može poslužiti kao prirodno sredstvo protiv mrava, štiteći biljke od potencijalnih infekcija i oštećenja.
Za borbu protiv bolesti poput ružine plamenjače, kurkuma može biti učinkovit prirodni lijek, pružajući sigurnu alternativu kemikalijama.
Osim što poboljšava rast i razvoj biljaka, kurkuma također može pružiti dodatnu zaštitu od vanjskih čimbenika poput gljivičnih infekcija i bolesti.

Kurkuma se može koristiti i kao sredstvo za liječenje ozljeda na biljkama, potičući njihov oporavak i smanjujući rizik od infekcija.
Pravilna primjena kurkume može doprinijeti općem zdravlju tla, poboljšavajući njegovu strukturu i plodnost.
Koristeći kurkumu u vrtu, možete smanjiti potrebu za kemijskim gnojivima i pesticidima, čineći svoj vrt ekološki prihvatljivijim.
Osim što je korisna u vrtlarstvu, kurkuma može pružiti niz koristi za zdravlje i wellness, čineći je vrijednim dodatkom svakodnevnoj rutini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here