Studije koje se bave proučavanjem genetike objavile su da dijete naslijedi neke karatkteristike od oca ada majka na to nema uticaja.
Kada se dijete rodi, nasljeđuje mnogo toga od svojih roditelja, a neke od tih karakteristika su neizbježne.
Genetičarka Dana Breset ističe da postoji posebna povezanost između djece i očeva, navodeći da djeca rođena od očeva starijih od 45 godina imaju veću sklonost ka poteškoćama u učenju i emocionalnim problemima poput depresije ili anksioznosti.

Osim toga, očevi su ti koji su odgovorni za određivanje biološkog spola djeteta.
To znači da, ako je otac razočaran što nije dobio dječaka ili djevojčicu, to je isključivo zbog njegovih gena.
Dok su majčini geni takođe važni, stručnjaci tvrde da izgled djeteta često više zavisi od očevih gena.
Na primjer, visina djeteta može biti pod snažnim uticajem očevih gena, budući da postoji više od 700 genetskih varijanti koje utiču na visinu, a očevi geni često igraju veću ulogu u ovom procesu.

Ova istraživanja naglašavaju važnost očevog genetskog doprinosa u formiranju različitih karakteristika djeteta, pružajući uvid u složenost nasljeđivanja i uticaja gena na naše osobine.

Dijete nasljeđuje mnoge karakteristike od majke, kao i od oca. Evo nekoliko važnih stvari koje dijete može naslijediti od majke:

Genetičke osobine: Majčini geni igraju ključnu ulogu u određivanju mnogih karakteristika djeteta, uključujući boju očiju, boju kose, teksturu kose, oblik lica i tijela. Različiti geni odgovorni su za ove karakteristike, a dijete može naslijediti različite kombinacije gena od majke i oca.

Zdravstvene predispozicije: Od majke dijete može naslijediti određene zdravstvene predispozicije, uključujući genetske bolesti, sklonosti ka određenim oboljenjima ili metaboličkim stanjima. Majčini geni mogu uticati na rizik od bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti, autoimunih oboljenja i drugih.

Imunološki faktori: Majčinski imunološki sistem može uticati na imunološki sistem djeteta, pružajući mu određenu zaštitu od infekcija i bolesti. Majka prenosi antitijela djetetu putem posteljice i majčinog mlijeka, što pomaže u jačanju imunološkog sistema djeteta u ranim fazama života.

Okruženje u maternici: Majčina ishrana, životni stil i izloženost određenim faktorima tokom trudnoće mogu imati uticaj na razvoj djeteta u maternici. Na primjer, pušenje, konzumiranje alkohola, unos određenih lijekova ili izloženost toksinima mogu uticati na zdravlje i razvoj djeteta.

Socijalne i emocionalne karakteristike: Dijete može naslijediti od majke određene socijalne i emocionalne karakteristike, poput temperamenta, osobina ličnosti, stilova vezivanja i druge socijalne predispozicije. Ove karakteristike mogu biti rezultat genetske predispozicije, ali i uticaja okoline u kojoj dijete odrasta.

Ovi su samo neki od faktora koje dijete može naslijediti od majke. Važno je napomenuti da su genetske predispozicije samo jedan od mnogih faktora koji utiču na razvoj i zdravlje djeteta, a da je kombinacija genetskog nasljeđa i okoline u kojoj dijete odrasta ključna za njegov razvoj.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here