Poznati srpski travar Nebojša Stamenović, u svom video obraćanju na Instagramu, objasnio je kako najbolje konzumirati paradajz. On naglašava da je paradajz ključan izvor kalijuma, posebno važan tokom toplih letnjih dana. Lekari se slažu da je paradajz idealna letnja namirnica zbog visokog sadržaja likopena, vitamina C, kalijuma i folata.

Stamenović savjetuje da paradajz iz sopstvene bašte ne treba soliti jer so neutrališe kalijum. Paradajz takođe jača kosti zahvaljujući sadržaju kalcijuma i vitamina K, koji pomažu u prevenciji osteoporoze. Osim toga, likopen pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a paradajz je koristan i za dijabetičare jer pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Takodjer paradajz je jako dobar za zdravlje zbog svoje bogate nutritivne vrednosti. Nebojša Stamenović ističe da paradajz iz sopstvene bašte treba konzumirati bez dodavanja soli kako bi se maksimalno iskoristio kalijum koji sadrži. Kalijum je ključan za regulaciju telesnih tečnosti i funkciju mišića, što je posebno važno tokom letnjih vrućina.

Paradajz je bogat likopenom, moćnim antioksidansom koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja i smanjuje rizik od određenih vrsta raka. Vitamin C u paradajzu jača imunitet i doprinosi zdravlju kože.

Osim toga, kalcijum prisutan u paradajzu doprinosi zdravlju kostiju, dok vitamin K pomaže u sintezi osteokalcina, proteina ključnog za koštano zdravlje. Paradajz može pomoći u prevenciji osteoporoze, posebno kod žena starijih od 40 godina, zahvaljujući likopenu. Redovno konzumiranje paradajza može smanjiti krvni pritisak zbog visokog sadržaja kalijuma, što smanjuje rizik od hipertenzije. Dijabetičari takođe mogu imati koristi od paradajza jer hrom i vlakna pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Važno je zadržati balansiranu ishranu i pratiti unos svih namirnica kako bi se postiglo optimalno zdravlje. Paradajz je svestrana namirnica koja se može koristiti u raznim jelima, od salata do sokova, i doprinosi ukupnom unosu esencijalnih hranljivih materija. Pored nutritivnih prednosti, paradajz dodaje bogat ukus i boju svakom obroku, čineći ga ne samo zdravim već i ukusnim dodatkom ishrani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here