Ukusna Hrana

Ukusna-hrana.info

Ukoliko imate bolove u zglobovima, kostim pocnite hraniti hrskavice koje se nalaze u njima.
Hrskavica vrlo lako moze da se osteti i bude vrlo bolna te iz tih razloga pocnite vodite brigu o njima.

Hrskavica djeluje kao jastuk na krajevima kostiju gdje se sklapaju zglobovi.
Hrskavica omogucuje kostima da se krecu lagano ali se hrskavica trosi tokom fizickih aktivnosti ali i usljed drugih raznih faktora sto dovodi do bolova, ukocnsotu ali i oticanjem.
da bi ste poboljsali stanje svoje hrskavice dat cemo vam par savjeta.

Da bi ste oporavili hrskavice ishrana je jako bitna. Najbolja hrana za hrskavice jesu povrce, voce, zitarice, riba, masinovo ulje, avokado.
jabuke takodjer jako dobro uticu na hrskavice jer sadrze kvercetin koji pomaze proizvodnju kolagena.
Unosite dovoljno vitamina C i D. Vitamin C mozete naci u kiselom vocu, bobicama, kiviju ali i brokuliju. Vitamin D mozete naci u masnim ribama, lososu, mlijecnim proizvodima, jajima ali i provodjenjem vremena na suncu.
Jedite zelatin jer je zelatin nevjerovatno zdrav. Zelatin je napravljen od kuhanog kolagena te je isti sastav koji vase tijelo koristi da proizvodnju kolagena koji stimulise proizvodnju hrskavice.
Vjezbanje je najbolji nacin da odrzite hrskavice u dobrom stanju. Redovnim laganim vjezbanjem cete pomoci svojim hrskavicama, zglobovima i kostima. Pretjerano vjezanje zna da jako osteti hrskavice tako da pripazite sa fizickom aktovnoscu.
Ukoliko imate problema sa vjezbanjem mozda ce vam pomoci da vjezbe radite u vodi. Otoidjite na bazen i vjezbajte u vodi jerce vam tijelo biti felksiblinije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *