Mozda niste znali ali pepeo je jako popularano i jeftino djubrivo koje se sve vise koristi u vrtlarstvu. Dodajte se u kompost kako bi povecao kvalitet djubriva. Ali pepeo se ne smije kombinirati sa stajskim djubrivom zbog razlicitih pH vrijednosti.
Pepeo je bazan a stajnjak kiseo.

Ovo su neki od savjete o pravilnoj upotrebi drvenog pepela u vrtu:

Prilikom kopanja jama za krastavce, bundeve i tikvice: Dodajte jednu šolju pepela po grmu.
Kod sadnje presadnica: Dodajte jednu kašiku pepela po rupi.
U julu, pre okopavanja tla između redova:Posipajte pepeo – jedna šolja pepela na 1 m². Za paradajz, patlidžane i paprike potrebna je veća količina pepela – tri šolje na 1 m².
Za kupus: Dodajte dve šolje pepela prilikom kopanja i jednu šolju u rupu pri sadnji.
Za zaštitu kupusa i rotkve od štetočina: Pobrašnjavajte lišće pepelom.
Za luk i beli luk: Dodajte dve šolje pepela na 1 m² tokom okopavanja.
Za grašak, pasulj, salatu, rotkvicu i kopar: Dodajte jednu šolju pepela na 1 m².
Za šargarepu, peršun, rotkvicu i cveklu: Dodajte dve šolje pepela na 1 m².
Za krompir: Dodajte jednu šolju pepela na 1 m² i dve kašike u sadnu jamu. Pospite pola šolje pepela između redova tokom formiranja pupoljaka i gomolja.

Jako vazno je naglasiti:

– Ne koristiti pepeo u kombinaciji sa fosforom i azotom, humusom i stajnjakom.
– Ne dodavati pepeo na alkalna tla (pH > 7).
– Ne sipati pepeo direktno na korenski sistem, već ga pomešati sa zemljom.
– Gnojiti samo biljke koje već imaju tri lista.

Pepeo ima značajan uticaj na pH vrednost tla jer je vrlo alkalan i može brzo podići pH. Zbog toga je koristan za kisela tla, ali može izazvati probleme u alkalnim tlima, poput hloroze. Preporučuje se korišćenje samo drvenog pepela i izbegavanje pepela od kartona, plastike ili novina.

Pepeo se može koristiti na više načina: može se posipati oko biljaka za zaštitu od puževa, ili se može mešati sa zemljom u odnosu četiri dela zemlje na jedan deo pepela. Najbolji način upotrebe je posipanje po zasađenim gredicama, ali štedljivo, kako bi se izbeglo prekomerno povećanje pH vrednosti tla.

Drveni pepeo je takođe efikasan protiv štetočina kao što su mravi, puževi i gusenice. Za zaštitu biljaka, pepelom se formiraju zatvoreni krugovi oko biljaka.

Đubrenje pepelom je odličan način za obezbeđivanje hranjivih materija i održavanje uravnoteženog supstrata. Pepeo sadrži fosfor i kalijum, koji su važni za plodnost tla i obilno cvetanje biljaka. Zbog visokog sadržaja kalijuma i fosfora, pepeo se može koristiti kao đubrivo za cvetnice, samostalno ili u kombinaciji sa infuzijom kore banane.

Pepeo je praktično, efikasno i ekonomično đubrivo koje se može kupiti i u specijalizovanim prodavnicama hortikulture ako nemate sopstveni izvor pepela.

Dodatnih 10 savjeta:

1. Pepeo je prirodno đubrivo koje obogaćuje tlo važnim mineralima poput kalijuma i fosfora, što pomaže biljkama da bolje rastu i cvetaju.
2. U kombinaciji sa tresetom ili kompostom, pepeo poboljšava strukturu tla i povećava njegovu plodnost.
3. Korišćenje pepela zahteva pažnju zbog njegovog visokog alkaliteta, jer može značajno uticati na pH vrednost tla.
4. Pepeo je posebno koristan za biljke koje vole alkalno tlo, kao što su kupusnjače i paradajz.
5. Međutim, previše pepela može biti štetno, pa se preporučuje njegova štedljiva upotreba.
6. Jedna od glavnih prednosti pepela je njegova sposobnost da odbija štetočine poput puževa, što pomaže u zaštiti biljaka.
7. Prilikom korišćenja pepela, važno je izbegavati kombinaciju sa nekim drugim đubrivima, poput stajskog đubriva, zbog različitih pH vrednosti.
8. Pepeo je ekonomično rešenje za baštovane, jer je često besplatan ili vrlo jeftin, a može se naći i u specijalizovanim prodavnicama.
9. Korišćenje pepela u vrtlarstvu ne samo da pomaže biljkama, već i pomaže u održavanju ekološke ravnoteže smanjenjem otpada.
10. Da bi se postigli najbolji rezultati, pepeo treba koristiti prema uputstvima, vodeći računa o vrsti biljaka i njihovim specifičnim potrebama za hranjivim materijama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here