Krumpirov žižak, štetnik iz porodice Solanaceae, može preletjeti cak i do 40 kilometara u potrazi za biljkama poput krumpira, patlidžana i rajčice. Odrasle jedinke i ličinke uzrokuju štete jedući lišće krumpira, što može uništiti cijelu biljku. Odabir pravilne gnojidbe, korištenjem stajskog gnoja i komposta umjesto mineralnih gnojiva, može smanjiti osjetljivost krumpira na napad.

Redovan pregled lišća i uklanjanje onih na kojima su položena jaja učinkovita je preventivna mjera. Jaja se obično nalaze ispod listova, a potrebno je ručno ukloniti i ličinke te odrasle jedinke. Krumpirov žižak ima malo prirodnih neprijatelja, ali grabežljivi kukci jedu njihova jaja, a gljiva Beauveria bassiana je učinkovita protiv njih.

Plodored je važan; krumpir se može uzgajati na istom mjestu do 4-5 godina. Seoski trik s kore krumpira uključuje stavljanje svježe oguljenih ljuski krumpira u posudu s jogurtom, koje se zatim postavljaju između redova posađenog krumpira. Ove čašice privlače bube koje se kasnije skupljaju.

Biljne vrste poput hrena, kamilice i graha, kao i borova kora i hibiskus, također odbijaju štetnike. Krumpir se može zaštititi prekrivanjem koprivom, a otopine drvenog pepela ili pepela od breze su učinkovite protiv gljivica krumpira. Otopine duhana i sprejevi od korijena biljke oman su dodatne prirodne metode za borbu protiv štetnika.

Pesticidi se koriste kada je prisutno više od 4 ličinke na 10 biljaka. Borove piljevine mogu se posipati po tlu kako bi se odbile bube, a prskanje rajčicama, koje sadrže tvari koje odbijaju žižake, također je učinkovito. Prskanje otopinom od listova rajčice s dodatkom sapuna može biti preventivna mjera protiv napada krumpirovog žiška.

Osim prirodnih metoda, važno je redovito pregledavati biljke i brzo reagirati na prve znakove napada. Prskanje otopinom duhana i otopinom od listova rajčice može pomoći u smanjenju broja štetnika. Kompostiranje i korištenje stajskog gnoja ne samo da poboljšava zdravlje biljaka, već i smanjuje njihovu ranjivost na štetočine. Plodored i seoski trikovi, poput korištenja kora krumpira, jednostavni su i ekološki prihvatljivi načini za zaštitu usjeva. Povećanje broja prirodnih neprijatelja krumpirovog žiška, poput ježeva i krtica, također može pomoći u održavanju ekološke ravnoteže.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here