Starčke pege, poznate i kao lentigo ili lentigine. Starčke ojege su benigni pigmentirani madeži koji se obično javljaju na koži kao posljedica starenja. Pojavljuju se kao smeđe mrlje ili pjege na koži, često na dijelovima tijela koji su bili izloženi suncu, poput lica, ruku, ramena i leđa.
A upravo sunce je najveći uzročnih pojave staračkih pjega. Sunce proizvodi tj ultraljubičasti zračenje iz sunca povećava proizvodnju melanina pigmenta koji je zadužen da daje boju koži što kasnije dovodi do pojave smeđih mrlja na površini kože.
Iako su starčke pege obično bezopasne, mogu uzrokovati kozmetičke brige.

Dok prolazimo kroz proces starenja, naša koža doživljava razne promjene, među kojima su i staračke pjege.
Ovi pigmentirani tragovi obično se pojavljuju na dijelovima tijela koji su najviše izloženi suncu, poput lica, ruku i ramena. Nastaju zbog hiperpigmentacije, što znači da se na tim područjima proizvodi više melanina, pigmenta koji daje boju koži.
Glavni krivac za ove mrlje je dugotrajna izloženost UV zračenju.

Iako staračke pege nisu opasne po zdravlje, mnogi smatraju da narušavaju izgled kože te traže načine kako ih smanjiti ili ukloniti.
Postoji nekoliko opcija za rješavanje ovog problema, od kozmetičkih i dermatoloških tretmana poput lasera i kemijskih pilinga do prirodnih pristupa koji također mogu dati zadovoljavajuće rezultate.

Jedan od prirodnih tretmana za staračke pege uključuje upotrebu luka i octa, poznatih po svojim svojstvima posvjetljivanja kože.

Za pripremu ovog tretmana, narežite svježi luk na sitne komadiće i stavite ih u blender kako biste dobili kašastu smjesu.
Dodajte otprilike jednu žlicu octa, pri čemu se često preporučuje jabučni ocat zbog njegovog blagotvornog djelovanja na kožu.
Miješajte smjesu dok ne postane glatka i baršunasta.

Nanesite ovu smjesu na dijelove kože s staračkim pegama pomoću vate ili gaze i ostavite da djeluje 20-30 minuta prije ispiranja hladnom vodom.
Redovito provodite ovaj tretman svakodnevno tijekom najmanje mjesec dana kako biste postigli optimalne rezultate.

Vidljivi učinci ovog tretmana mogu se primijetiti već unutar tjedan dana, ali za najbolje rezultate važno je dosljedno provoditi tretman.
Kako biste spriječili daljnje tamnjenje kože, posebno na tretiranim područjima, izbjegavajte izlaganje suncu tijekom tretmana i redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) kada ste vani.

Kako biste osigurali sigurnost, preporučuje se provesti test flasterom na malom dijelu kože prije upotrebe bilo kojeg prirodnog lijeka kako biste identificirali moguće nuspojave ili iritacije. Ako primijetite bilo kakve nuspojave, prekinite korištenje i posavjetujte se s dermatologom.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here