Dijagnostika mašine za pranje veša i uklanjanje naslaga kamenca i prljavštine nije uvijek jeftina operacija. Ali, postoji jako dobar način da uštedite novac tako što ćete sami obaviti čišćenje.

Za početak, svaka mašina za pranje veša zahtijeva odgovarajuću njegu kako bi pravilno radila. Tokom vremena, unutar nje se mogu nakupiti naslage kamenca i ostaci deterdženta, što može dovesti do problema kao što su začepljenje odvoda ili lošije pranje veša.

Jedan od korisnih savjeta je da napravite domaći čistač za mašinu za pranje veša. Za to će vam biti potrebni vodikov peroksid, soda bikarbona i sapun za pranje veša. Pomiješajte ove sastojke, pažljivo nanesite smjesu na površinu dozatora i ostavite da djeluje. Nakon toga, operite i isperite pod tekućom vodom.

Takođe, možete koristiti limunsku kiselinu za uklanjanje naslaga kamenca. Jednostavno je sipajte u dozator za deterdžent i pokrenite program pranja na visokoj temperaturi.

Za čišćenje gumene zaptivke mašine, možete koristiti rastvor vode i limunske kiseline, što će pomoći u uklanjanju prljavštine, premaza i plijesni.

Jedan korisni trik je i korištenje tableta za pranje sudova. Stavite dvije tablete u mašinu za pranje veša i podesite je na visoku temperaturu, što će pomoći u uklanjanju naslaga praha, prljavštine i masti.

Ako želite napraviti svoj domaći čistač za kamenac, možete koristiti kombinaciju sode za pranje, sode bikarbone, limunske kiseline i soli. Ova smjesa će omogućiti temeljito čišćenje vaše mašine za pranje veša.

Slijedeći ove savjete i trikove, vaša mašina za pranje veša će biti čista i moći će besprijekorno raditi dugi niz godina.

Jako bitno je redovno čišćenje mašine za pranje veša pomoći će u očuvanju njenog performansa i produžiti njen životni vek.
Čišćenje mašine za pranje veša nije samo estetsko pitanje, već i važno za higijenu vašeg veša.

Domaći čistači za mašinu za pranje veša mogu biti jednako efikasni kao i komercijalni proizvodi, ali su često i jeftiniji.
Osim što čisti, limunska kiselina ima i dezinfekcijska svojstva, čineći je idealnim sastojkom za čišćenje aparata koji dolaze u kontakt s vodom.

Redovno čišćenje mašine za pranje veša može takođe pomoći u sprečavanju neprijatnih mirisa i alergijskih reakcija na prljavštinu i plijesan.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here