U danasnje vrijeme veliki broj ljudi cesto ima bolove u zglobovima, nesanicu, višak kilograma ili simptome gripe. Međutim, kumin, često prisutan u mnogim domovima, može pružiti izvanredne koristi u rješavanju tih problema te mnogih drugih zdravstvenih tegoba. Kroz najbolje zdrave recepte, koji su dugi niz godina testirani, otkrivaju se mnoge koristi ovog začina koje su često nepoznate široj javnosti.

Kumin vazi kao jako dobar saveznik u očuvanju probave, budući da podržava njezinu optimalnu funkciju, te kao bogat izvor željeza koji može biti od pomoći u liječenju anemije. Nadalje, njegova sposobnost reguliranja razine kolesterola te sprječavanja razvoja raka debelog crijeva i gušterače dodatno ga pozicionira kao važan element u održavanju zdravlja.

Niz kućnih recepata pruža praktične načine za korištenje kumina u svakodnevnoj prehrani kako bi se riješili različiti zdravstveni problemi, uključujući žgaravicu, gripu i prehladu, mučninu te bolove u trbuhu. Također, naglašava se i njegova uloga u jačanju kostiju, ističući važnost minerala i hranjivih tvari koje kumin sadrži.

Posebno se ističu “Jankini recepti” koji nude rješenje za kašalj, koristeći kumin kao glavni sastojak. Ovi recepti, testirani kroz generacije, pružaju praktičan i učinkovit način za ublažavanje tegoba kašlja, često korištenjem soka od šljive kao dodatnog elementa.

Nadalje, tekst pruža smjernice o doziranju i konzumaciji kumina, ističući važnost ravnoteže u njegovoj upotrebi. Preporučuje se umjeren unos, uz poštivanje individualnih potreba i zdravstvenih uvjeta. Kroz sve navedeno, kumin se predstavlja kao svestran i koristan začin koji može pružiti značajne zdravstvene koristi uz pravilnu primjenu.

Ovo su neka dejstva kumina:

  • Podrazava probavu
  • Dobar izvor zeljeza
  • Pomaze u lijecenju dijabetesa
  • Ubrzava metabolizam
  • Poboljsava pamcenje

Caj od kumina jako je dobar protiv kaslja a potrebni su vam sledeci sastojci:

  • 50 grama mljevenog kima (ako nemate mljevenog, možete koristiti i cijeli)
  • 250 mililitara vode
  • Za odrasle 1 kasičica soka od šljive 🙂

POSTUPAK PRIPREME:

Pomiješajte kumin i 200 mililitara vode, stavite na jaku vatru i kuhajte s malo otvorenim poklopcem 15 minuta. U loncu trebala biti gusta, tamna smjesa.

Procijedite tekućinu i dodajte još 50 mililitara vode.Vratite na sporet i ostavite da prokuha.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here