Nekoliko osoba primljenih u KBC Rebro u Zagrebu sa dijagnozom infekcije legionelom gdje je kod dvoje oboljelih bilo kriticno stanje.
Oni takodjer pate od tezih osnovnih bolesti a prisutnost legionele jos im je pogorsala njihovo zdravstveno stanje.

Nakon što su potvrđeni slučajevi zaraze, bolnica je pokrenula istragu kako bi utvrdila izvor infekcije. Uobičajeno se prijenos legionelne bolesti povezuje s vodenim izvorima u zdravstvenim ustanovama, hotelima, javnim kupalištima ili bazenima, s minimalnim rizikom prijenosa s osobe na osobu.

Legionelna upala pluća uzrokovana je specifičnim bakterijama, a liječenje se sastoji od primjene antibiotika kao što su azitromicin, kinoloni ili rifampicin, prema informacijama koje prenosi agencija Fena.

Inkubacija infekcije može trajati od dva do 10 dana, tijekom kojih se mogu pojaviti simptomi slični upali pluća. To uključuje visoku temperaturu, suhi kašalj, proljev, mučninu, glavobolje, bolove u mišićima i prsima te otežano disanje, kako javlja Živim.hr.

Rizik od razvoja legionarske bolesti povećava se do 30 posto u određenim ranjivim skupinama kao što su osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, reumatoidnim artritisom, starije osobe, pušači i osobe s kroničnim stanjima poput dijabetesa, bolesti bubrega ili respiratornih bolesti.

Bakterije Legionella najbolje se razmnožavaju u temperaturnom rasponu od 20 do 50 °C, s optimalnim uvjetima između 35 i 46 °C. Prisutnost kamenca, hrđe, biofilma i drugih mikroorganizama stvara povoljne uvjete za njihov rast, osobito u toplim vodama.

Prijenos legionele događa se inhalacijom vodenog aerosola, uključujući sitne kapljice koje se stvaraju tijekom tuširanja, plivanja u bazenima, korištenja loše održavanih klima uređaja i izlaganja aerosolima iz rashladnih tornjeva vodovodnih sustava. Bitno je napomenuti da se legionela ne može prenijeti s jedne osobe na drugu.

Preventivne mjere uključuju redovito čišćenje i održavanje klima uređaja te prostora gdje se skladišti voda, redovito uklanjanje nakupina oko tuševa i slavina te periodično ispiranje nekorištenih sustava tekućom vodom. Također je važno redovito održavanje, sušenje, čišćenje i dezinfekcija hidromasažnih kada i kućnih toplica.

Liječenje bolesti uključuje primjenu antibiotika, pri čemu je smrtnost povezana s ovom infekcijom između pet i 10 posto. Rano otkrivanje i brza terapija ključni su za uspješan ishod liječenja. Prema podacima Instituta, godišnje se u Hrvatskoj zabilježi oko 40 slučajeva infekcije legionelom.

Legionelna bolest može imati ozbiljne posljedice, osobito kod pacijenata s već postojećim zdravstvenim problemima. Stoga je važno educirati javnost o simptomima i preventivnim mjerama kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Iz KBC-a Rebro ističu važnost redovitog održavanja sustava za vodu i klimatizaciju kako bi se minimizirala mogućnost širenja bakterija Legionella. Također, suradnja s nadležnim institucijama i stručnjacima ključna je u brzom reagiranju i sprječavanju novih slučajeva.

U svijetlu recentnih događaja, bolnica je pojačala mjere kontrole kvalitete zraka i vode kako bi osigurala sigurnost pacijenata i osoblja.

Važno je naglasiti da je rano prepoznavanje simptoma i promptno liječenje ključno za smanjenje smrtnosti povezane s legionelnom bolešću. Institut će nastaviti s praćenjem i analizom trendova infekcije kako bi se unaprijedile preventivne strategije u zajednici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here