Anemija nije samo riječ koju možemo naučiti napamet za školski ispit iz biologije.
To je kao neki tih neprijatelj koji vreba iznutra, često neprimjetan sve dok ne počne uzimati danak na tijelu.
Zamisli, to je kao da unutar tebe postoji vojska malenih vojnika koji nose kisik, ali kad su premalo njih, organizam pati.

Kako to saznati? Pa, tvoje tijelo ti šalje signale.
Osjećaš li se stalno umorno, kao da je svaki korak težak kao penjanje na planinu? Imaš li osjećaj da nemaš dovoljno zraka, čak i kad sjediš mirno? Možda primijetiš da ti koža gubi boju, da su tvoje usne blijede, a kapci izgledaju kao da su iz nekog bledog svijeta.
Imaš li problema s koncentracijom, možda čak i zaboravljaš stvari koje si upravo rekao ili trebao učiniti?

Glavni Simptomi Anemije

– Neprekidan Umor i Slabost
Predstavnik jednog od najrasprostranjenijih simptoma anemije je konstantan osjećaj umora i iscrpljenosti. Nedostatak željeza ili crvenih krvnih zrnaca stvara prepreku u pravilnom dotoku kiseonika do tkiva i mišića, rezultirajući osjećajem iscrpljenosti i smanjenom fizičkom izdržljivošću, naglašava Elaine K. Luo. Čak i nakon obilnog odmora, ako se osjećaš umorno, to može biti indikacija anemije.

– Bljeda Koža i Sluznice
Pomanjkanje gvožđa može uzrokovati blijedilo kože i sluznica, posebno oko usana, desni i unutrašnje strane donjeg kapka. Smanjen broj crvenih krvnih zrnaca i količina kiseonika koja stiže do tkiva dovodi do gubitka prirodne boje kože. Dr. Sullivan ističe da su najčešće pogođeni dijelovi poput pregiba šaka i donjih kapaka, no bljedilo može biti prisutno na različitim dijelovima tijela.

– Povećan Rad Srca i Problemi s Disanjem
Anemija može uzrokovati ubrzani rad srca i otežano disanje, posebno tijekom fizičkih napora ili normalnih aktivnosti. Smanjenje razine gvožđa otežava tijelu pravilno snabdijevanje tkiva kiseonikom, što može dovesti do osjećaja nedostatka zraka ili vrtoglavice, izvještava dr. Megan Soliman.

– Promjene u Ukusu i Kvaliteti Kose
Osobe s anemijom često doživljavaju promjene u apetitu, kao što su žudnja za neobičnom hranom ili gubitak apetita. Pomanjkanje gvožđa također može utjecati na stanje kose, čineći je lomljivom i sklonom opadanju.

– Problemi s Koncentracijom i Razdražljivost
Smanjen dotok kiseonika u mozak zbog anemije može utjecati na kognitivne funkcije, uzrokujući smanjenu koncentraciju, poteškoće s pamćenjem i opću razdražljivost. Osobe s anemijom često doživljavaju mentalnu zbrku i nemogućnost fokusiranja na zadatke.

E, pa to su znakovi. Tvoje tijelo ti govori da nešto nije u redu, da bi mogla biti ta opaka anemija.
Ali ne brini, tu su doktori da pomognu.
Oni će te pregledati, možda uzeti malo tvoje krvi da provjere imaš li dovoljno onih malih vojnika koji nose kisik, i što je najvažnije, pomoći ti da se nosiš s tim. Zvuči li to kao plan?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here