Ukoliko ste primijetili da se osjecate teze,tromije i mozda vam zglobovi oticu to su vjerovatno znakovi da vase tijelo zadrzava visak vode.

Urbani način života često dovodi do neredovne ishrane i loših navika koje mogu uticati na zadržavanje vode u organizmu. Otoci u zglobovima i dodatni kilogrami mogu biti posledica ovog problema, a često se pridružuje i opšta pospanost.

Ako te muči oticanje nogu, postoji nekoliko prirodnih načina da to rešiš. Izbegavaj tešku hranu, poput začinjene i masne hrane, koja može pogoršati stanje. Redovna fizička aktivnost pola sata dnevno takođe može pomoći da se smanji zadržavanje vode. Prilagođavanje ishrane je takođe važno, posebno smanjenje unosa nezdravih masti.

Za smanjenje viška vode u stomaku, preporučuju se prirodni pristupi kao što su konzumacija određenih čajeva i prilagođena ishrana. Zeleni čaj, čaj od peršuna ili čaj od maslačka mogu pomoći u otklanjanju viška tečnosti, uz redovnu fizičku aktivnost.

Da bi održao/la ravnotežu tečnosti u organizmu, važno je unositi hranu bogatu kalijumom i magnezijumom. Voće poput banana, kajsija i narandži, kao i povrće kao što su spanać i kelj, mogu biti korisni. Izbegavanje preterano slane hrane takođe pomaže u smanjenju zadržavanja vode.

Ukratko, rešavanje problema zadržavanja vode u organizmu zahteva pristup koji kombinuje pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i konzumaciju namirnica koje podržavaju eliminaciju viška tečnosti.

Važno je napomenuti da zadržavanje viška tečnosti može biti posledica ne samo loših prehrambenih navika, već i nedovoljne hidratacije tokom dana.
Često se preporučuje da se izbegava dugotrajno sedenje ili stajanje, jer to može pogoršati oticanje nogu i zglobova.
Kada je reč o rešavanju problema zadržavanja vode u stomaku, važno je naglasiti da izbegavanje gaziranih napitaka i alkohola takođe može doprineti smanjenju ovog problema.

Pored čajeva, kao što su već pomenuti, konzumacija namirnica bogatih antioksidansima, poput borovnica i jagoda, može podržati proces eliminacije viška tečnosti iz organizma.
Osim što pomaže u regulaciji telesne težine, redovna fizička aktivnost takođe poboljšava cirkulaciju i pomaže u sprečavanju oticanja.

Važno je biti svestan da stres može imati negativan uticaj na zadržavanje vode, zbog čega se preporučuje praktikovanje tehnika opuštanja poput joge ili meditacije.
Konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom može biti korisna ako problem zadržavanja vode postane uporan ili ozbiljan, kako bi se isključili eventualni medicinski uzroci i dobila dodatna podrška u rešavanju problema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here