Crveni luk je dodatak skoro svakom slanom jelu koje se pravi.
Pored toga što hrani daje poseban ukus također je i bogat hranjivim materijama i ima mnogo zdravstebih koristi.

Bogat antioksidansima: Crveni luk sadrži flavonoide i druga antioksidativna jedinjenja koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, što može smanjiti rizik od bolesti srca, određenih vrsta karcinoma i drugih kroničnih bolesti.

Anti-upalna svojstva: Sumporne spojine u crvenom luku mogu imati anti-upalna svojstva, pomažući u smanjenju upala u tijelu i olakšavajući simptome bolesti poput artritisa.

Za zdravlje srca: Konzumacija crvenog luka može pomoći u snižavanju razine kolesterola i krvnog tlaka, što smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Potencijalni antikancerogeni učinci: Neki istraživački radovi sugeriraju da sumporni spojevi u crvenom luku mogu imati antikancerogeni učinak, posebno u prevenciji raka probavnog sustava.

Potpora imunološkom sustavu: Visok sadržaj vitamina C i drugih hranjivih tvari u crvenom luku može pomoći u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv infekcija.

Regulacija šećera u krvi: Neke studije sugeriraju da ekstrakt crvenog luka može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi, što može biti korisno za osobe s dijabetesom.

Uz sve ove zdravstvene koristi, crveni luk je također ukusan i svestran sastojak koji se da može koristiti u raznim jelima, od salata do juha i umaka.

Da bi ste pospješili jako dobru berbu crvenog luka potrebno je biljci dati gnojivo.

Kroz vanjski izgled nadzemnih dijelova, možemo ocijeniti zdravlje usjeva luka. Ako primijetimo da su listovi tanji i lomljiviji, svijetle boje, to može ukazivati na nedostatak određenih nutrijenata.

U takvim situacijama, podrška biljci dušičnim gnojivom je ključna. Iako ima raznih opcija, urea se ističe kao jednostavna i ekonomična opcija. Sadrži gotovo 50% dušika, a važno je napomenuti da ne mijenja pH vrijednost tla, što je bitno za uzgoj luka. Za pripremu gnojiva, samo razrijedimo 20 g uree u 10 litara vode.

Nakon primjene gnojiva, važno je zaliti gredicu luka kako bi se osiguralo da gnojivo dopre do korijena biljaka. Ponovljena primjena gnojiva nakon 10-14 dana potiče daljnji rast lukovica, što rezultira iznenađujućim rezultatima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here