Krtice su mali sisavci. One se hrane insektima i imaju posebnu sposobnost kopanja zahvaljujući oštrim kandžama oblikovanim poput lopate.
Njihov dom su podzemni tuneli, koje kopaju nekoliko desetaka centimetara ispod zemlje, ponekad čak i do kilometar dužine.
U tim tunelima kreću se, love, spavaju te skladište hranu.

Iako su krtice korisne jer se hrane štetnim insektima i prirodno provjetravaju tlo, njihova aktivnost može prouzročiti probleme u vrtovima.
Kopanjem tunela mogu oštetiti korijenje biljaka, dovodeći do njihovog propadanja, a humci koje stvaraju mogu biti estetski neugledni i otežavati održavanje travnjaka.

Važno je znati da su krtice zaštićene zakonom u mnogim područjima, što znači da je lov i ubijanje krtica bez odobrenja ilegalno.

Krtice ne hiberniraju, ali mogu usporiti svoj metabolizam kako bi preživjele zimu.
U blagim zimskim uvjetima, mogu i dalje kopati tunele u potrazi za hranom, što može rezultirati pojavom novih humaka na površini.
Postoje nekoliko metoda za odvraćanje krtica.

Neki od uređaja koji proizvode vibracije i zvukove mogu biti efikasni, iritirajući krtice i tjerajući ih da napuste područje.

Također, postoje domaći repelenti koji su se pokazali djelotvornima.
Koktel od surutke i mlaćenice, postavljanje boca ili limenki koje proizvode zvukove na kolce, te korištenje prirodnih repelenata poput ribe, limuna, bijelog luka ili dlaka domaćih ljubimaca zakopanih u humke, mogu natjerati krtice da se premjeste.
Pomiješajte surutku i mlaćenicu u odnosu 3:1 i sipajte na krtičnjake koje su krtice izrovile.
Primjenom ovih metoda ćete otjerati krtice iz vaše bašte i iz dvorišta.

Primjenom ovih metoda možete smanjiti broj krtica u vašem vrtu bez ugrožavanja njihovog prirodnog staništa ili kršenja zakona koji ih štiti.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here