Poznata nutricionistica i motivacijska trenerica Julija Tarbath, odlučila je detoksificirati svoje tijelo te je 12 dana jela samo banane.
Razlog tome leži u tome što banane sadrže visok udio kalorija te su bogate saharozom, glukozom i vlaknima, što može produžiti osjećaj sitosti.

Prva promjena koju je primijetila tijekom ovog detoksa bila je poboljšana probava.
Osjećala se manje naduto, a njezina je utroba postala mirnija. Osim toga, primijetila je i da se osjeća opuštenije, pozitivnije te kreativnije.
Zanimljivo je da je tijekom ovog razdoblja bila izuzetno fokusirana te je prvi put u životu uspjela obaviti sve svoje dnevne zadatke u samo jednom danu, bez nervoze i distrakcija.

Njezin suprug Pavler također se pridružio ovom izazovu. Kao vegetarijanci s vlastitom farmom voća, ovaj izazov im nije teško pao.
Prije početka detoksa, Julija je imala niz zdravstvenih problema, uključujući visoke razine šećera u krvi, probavne probleme, kandidu, depresiju, hormonalne neravnoteže te je dugo pokušavala ostvariti majčinstvo. Međutim, nakon radikalne promjene prehrambenih navika, njezino se zdravlje poboljšalo te će uskoro moći ispuniti svoje majčinske dužnosti.

Unatoč pozitivnim iskustvima, neki liječnici i nutricionisti ne preporučuju ovu dijetu. Sirovo voće i povrće, iako bogati vlaknima i hranjivim tvarima, mogu biti kontraproduktivni za određene zdravstvene probleme.
Primjerice, cvjetača, kelj i brokula mogu oštetiti štitnjaču, pa ih treba izbjegavati ako imate takvih problema.
Osim toga, osobe koje se hrane samo sirovim voćem i povrćem mogu imati manjak određenih vitamina i minerala poput B12, željeza, cinka i kalija, što može dovesti do anemije.
Stoga se ovakva dijeta ne preporučuje za starije osobe, trudnice i djecu.

U svakom slučaju, prije nego što se odlučite na radikalnu promjenu prehrambenih navika, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili nutricionistom.

Banane su dobre iz raznih razloga:

Hranjiva vrijednost: Banane su bogate hranjivim tvarima poput vitamina C, vitamina B6, kalija, vlakana i antioksidansa. Kalij je posebno važan za održavanje zdravlja srca i regulaciju krvnog tlaka.

Pružaju energiju: Banane sadrže prirodne šećere poput glukoze, fruktoze i saharoze te su brz izvor energije. Ovo ih čini odličnim izborom kao užinu prije vježbanja ili kao brzi zalogaj za podizanje energije tijekom dana.

Dobar izvor vlakana: Vlakna u bananama pomažu u regulaciji probave i održavanju zdravlja crijeva. Također, doprinose osjećaju sitosti, što može pomoći u kontroli tjelesne težine.

Poboljšavaju raspoloženje: Banane sadrže aminokiselinu triptofan, koji se u tijelu pretvara u serotonin, neurotransmiter koji regulira raspoloženje. Konzumiranje banana može doprinijeti osjećaju zadovoljstva i smanjenju stresa.

Prijateljske prema srcu: Zbog visokog udjela kalija i niskog udjela natrija, banane su korisne za zdravlje srca. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Praktičnost: Banane su lako dostupne, praktične za konzumaciju i pogodne su za prijenos. One su prirodno zapakirane u zaštitnu ljusku, što ih čini idealnim zalogajem na putu ili brzom užinom.

Dobar izbor za razne prehrambene potrebe: Banane su vegetarijanski, veganski, i gluten-free, što ih čini pogodnim izborom za širok spektar prehrambenih ograničenja ili preferencija.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here