Baštovani dijele mišljenje o tome je li bolje zalijevati povrće ujutro ili navečer? Također se dijele mišljenja i o upotrebi tople vode, razlikuju se, ali Miša Pušenjak, stručnjak za povrtlarstvo s Poljoprivredno-šumarskog instituta u Mariboru, tvrdi da postoji samo jedan točan odgovor.

Kako vrijeme postaje toplije i suše, baštovani razmišljaju kada zaliti vrt kako bi biljke imale najbolje uvjete za rast.

Jutarnje zalijevanje
“Ne postoji rasprava, niti svaki baštovan ima svoju metodu. Bez sumnje, bolje je zalijevati vrt ujutro nego navečer”, objašnjava Pušenjak.
“Ujutro je tlo hladno, a isto tako i voda (ako se čuva u posudama), što znači manji šok za tlo i biljke.”

“Zalijevanje ujutro je učinkovitije jer biljka apsorbira hranjive tvari iz tla od jutra do podneva, a sintetizira ih popodne”, dodaje on.

Izbjegavanje zalijevanja tijekom dana
“Nikada ne smijemo zalijevati biljke tijekom dana, čak i ako venu.
Ako ih u tom trenutku zalijete hladnom vodom, to može biti pogubno, a lišće može izgorjeti ako ih tijekom vrućeg dana zalijete hladnom vodom”, kaže Pušenjak, dodajući da su vlažne biljke osjetljivije na bolesti i štetnike.

Kap po kap navodnjavanje
Pušenjak ističe da je kap po kap navodnjavanje puno bolje za biljke od zalijevanja kantom.

Navečer zalijevanje
Ako ćemo navečer zalijevati biljke, vodu trebamo temperirati. “Ako imamo bunar ili drugi izvor hladne vode, tijekom dana ostavljamo je u odgovarajućoj posudi (najbolje bijele da se ne zagrijava) u hladu, nikako na suncu.
Voda ne smije biti ni vruća ni hladna, negdje između 20 i 30 stupnjeva”, kaže Pušenjak. Također upozorava da ne smijemo zaboraviti crijevo u kojem voda može postati previše topla.

“Morate pričekati da se biljke ‘oporave’ prije nego što ih zalijete navečer.
Nemojte ih zalijevati rano navečer, već pričekajte da temperatura padne ispod 30 stupnjeva, što tijekom toplotnog vala može biti tek nakon 22 ili 23 sata”, upozorava on.

 

Specifične biljke i zalijevanje
Biljke koje nikako ne treba zalijevati po lišću su plodne biljke poput rajčice, paprike, patlidžana, krastavaca, bundeva i tikvica.
Međutim, za zelenu salatu i kupus, ako je jako vruće, Pušenjak savjetuje da ih zalijevate i po lišću ujutro – jer će ih to ohladiti.
“No, pazite da kapi ne budu previše gusta”, dodaje on.

Količina vode potrebna za zalijevanje
“Posebno za početnike, dobar trik je malo kopati lopatom da vidite koliko duboko je prodrla voda nakon zalijevanja”, savjetuje Pušenjak i kaže da će mnogi biti iznenađeni koliko vode se troši tijekom vrućih dana.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here