U ovom tekstu cemo vam pokazati vrlo efikasan način održavanja zdravog rasta orhideja. Umjesto da bacite koru od banane nakon što je pojedete, iskoristite je na koristan način. Kora banane bogata je hranjivim tvarima, posebno organskim keljom, što je izuzetno korisno za rast pupoljaka i cvjetova, te djeluje protiv suše. Da biste iskoristili ovu koru, tanko je izrežite i stavite u staklenku. Onda, uzmete komad hljeba. Hljeb sadrži fosfor koji igra važnu ulogu u rastu biljaka, posebno u poticanju rasta korijena. Dodajte komad hljeba u staklenku zajedno s korom banane.

Nakon toga, dodajte žlicu kvasca u smjesu. Kvasac pomaže bržem razlaganju organskih tvari i sprječava njihovo truljenje. Dodavanje žlice šećera u staklenku također je korisno jer potiče rast korisnih mikroorganizama. Kada ste dodali sve sastojke, dodajte 500 ml tople vode u staklenku.

Sada je vrijeme da pričekamo. Ostavite staklenku na hladnom mjestu da stoji tri sedmice. Nakon tog perioda, uzmite dva litra vode i dodajte je smjesi. Nakon tri sedmice kompostiranja, dobit ćete prekrasno gnojivo koje će oživjeti vaše orhideje.

Ovaj jednostavan recept pomaže u održavanju zdravog rasta orhideja i pruža im potrebne hranjive tvari. Pogledajte video u nastavku kako biste detaljnije vidjeli proces pripreme ovog gnojiva za orhideje. Uživajte u oživljavanju svojih orhideja i u njihovom bujnom cvjetanju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here