Kvalitetan i uredan san je jako važan za naše zdravlje. Za dobar san pored zdrave ishrane jako je bitna i fizička aktivnosti koja je ključna za prevenciju raznih zdravstevnih problema.

Postoje određene namirnice koje pomažu da imamo dobar i kvalitetan san.

Melatoni je hormon koji reguliše san. Naše tijelo samo luci melatonin ali ga možemo unijeti i preko namirica. Namirince koje sarže melatonin su trešnje, višnje, urme, orasi, razne žitarice kao što su ovas, biserni ječam, heljda i pirinač. Možete pokušati da dodate neke od njih u večeru da biste što lakše i bolje spavali.Tripofan je aminokiselina koja ima važnu ulogu u kvaliteti sna. Konzumirajući hranu koja sadrži ovu aminokiselinu poboljšat ćete san ali i raspoloženje. Namirnice koje sadrže tripofan su bademi, orasi, indijski oraščić, pinjole i plodovi mora.Minerali znaju jako puno uticati na kvalietetu sna. Magneziji vam olakšava da se lakše nosite sa stresom te samim tim ćete brže zaspati. Magnezij možete naći u zelenom povrću, bananama i bademima. zink ima slično djestvo kao i magneziji a njega ćete naći u lanenenom sjemenu i dagnjama. Kalciji je jako važan za stavaranje melatonina a naći ćete ga u svježem siru, zelenoj salati. željezo otklanja nervozu u nogama a najvise ga ima u crvenom mesu.

Za prizvodnju melatonina jako puno pomažu ananas, narandže i banane. Prije spavnja pojedite po jednu ovu voću jer će vam pomoći da brže zaspoite.


Biljni čajevi kao žto su matičnjak, lavanda i kamilica su poznati poumirujućem dejstvu te vam mogu pomoci pri opustanju prije spavanja. Čajevi koji su se pokazali kao pomoć da lakse zaspite jesu caj od mente, majcine dusice i kamilice. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here