Dr. Dejan , stručnjak za sportsku medicinu i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, istražuje popularnu temu detoksikacije i razbija nekoliko zabluda o tom procesu.

Detoksikacija je postala popularan trend, no Cubrillo naglašava da je to više od kratkotrajnog moda ili povremenog posta.
Detoksikacija treba biti sustavan proces, posebno kada proizlazi iz loše prehrane i neravnoteže u tijelu.

Neravnoteža u probavi hrane može uzrokovati osjetljivost na mikroorganizme poput bakterija i gljivica, koji se mogu razviti u nehigijenskim uvjetima.

Dr. Cubrillo ističe važnost stvaranja okruženja koje suzbija potražnju za drogama, ne samo razvoj lijekova.
Na primjer, osobe s masnom jetrom često imaju povećane razine inzulina, što može potaknuti stvaranje kolesterola u jetri.

Preporučuje se unos antioksidansa kroz voće i povrće, kako bi se uticalo na zdravlje i smanjila razina kolesterola.
Također je važno smanjiti unos šećera i paziti na veličinu porcija kako bi se očuvalo zdravlje gušterače.

Kada je riječ o sokovima za detoksikaciju, Cubrillo upozorava da oni mogu uzrokovati značajno povećanje razine inzulina, što može otežati razgradnju masti i dovesti do nakupljanja masti u jetri.
Stoga preporučuje opreznu konzumaciju sokova, osobito ako ne sadrže vlakna i sjemenke.

Ovi savjeti i razmišljanja ukazuju na važnost promišljenog pristupa detoksikaciji i prehrambenim navikama kako bi se očuvalo zdravlje tijela i promovirala uravnotežena prehrana.
Kao alternativu sokovima za detoksikaciju, Cubrillo preporučuje umjerenu konzumaciju voća i povrća bogatog antioksidansima.


Također naglašava važnost minimalne upotrebe masnoća i zaštitu zdravlja žučnih vodova kroz uključivanje biljaka u prehranu.

Važno je razumjeti da detoksikacija treba biti holistički proces koji uključuje promjene u prehrani, stilu života i okolišu kako bi se postigla dugotrajna ravnoteža u tijelu.
Uz pravilno vođenje i razumijevanje tijela, možemo postići optimalno zdravlje i vitalnost.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here