Dud ili murva, voće koje često prolazi nezapaženo. Dud raste samoniklo ili pojeedinačno kao posađeno voće.Ali njegova slatkoća i koristi su izuzetne.
Postoje dudovi u crnoj, crvenoj i bijeloj sorti, s preko stotinu sorti širom svijeta.
Crni dud je posebno aromatičan i raste na stablu Morusa, čiji listovi služe kao hrana dudovom svilcu.


Stari su ga cijenili zbog izrade bačvi, a danas se uzgaja i radi pribavljanja svile.
Bogat je sastavom, sadrži vitamine, minerale i antioksidanse, te se često naziva superhranom zbog svojih anti-aging svojstava i mogućnosti prevencije bolesti.

Crni dud ima mnoga ljekovita svojstva, kao što su protuupalno djelovanje, pomoć kod nesanice i depresije te olakšanje od vrtoglavice.
Bijeli dud, s druge strane, naširoko se koristi u kozmetici zbog svojih izbjeljivačkih svojstava i sposobnosti smanjenja sinteze melanina.


Obe vrste duda imaju primjenu u liječenju raznih stanja, uključujući artritis i trovanje hranom, te se smatraju dragocjenim dodatkom svakodnevnoj prehrani.

Kora duda, koja se koristi kao lijek protiv crijevnih parazita, također ima svoju primjenu.
Prah dobiven od kore koristi se za brže zarastanje rana, a uvarak od nje pomaže kod povišenog krvnog tlaka.
Dud posjeduje mnoga ljekovita svojstva, uključujući pomlađivanje organizma, potiskivanje parazita i regulaciju šećera u krvi, što ga čini neprocjenjivim dodatkom svakodnevnoj prehrani.
U kulinarstvu, možete ga koristiti na razne načine, od soka do džema, a čak možete i sami pripremiti sirup ili čaj od lista duda za dodatni zdravstveni poticaj.
Tradicionalno, dud se često uzgaja i koristi zbog svog visokog sadržaja vlakana, što ga čini idealnim dodatkom prehrani za poticanje probave.
Listovi crnog duda poznati su po svojim antioksidativnim svojstvima i koriste se u pripravcima za regulaciju šećera u krvi kod dijabetičara.

Dud se često koristi i u alternativnoj medicini kao prirodni lijek za jačanje imunološkog sistema i prevenciju bolesti.
Sok od duda je popularan u nekim kulturama kao osvježavajući napitak koji osvježava i hidrira tijelo.
Dudojevo lišće ima blage sedativne osobine te se koristi u narodnoj medicini za ublažavanje nervoze i anksioznosti.

U Kini, dud se tradicionalno koristi kao sastojak u kulinarstvu, posebno u desertima poput dudovog pekmeza ili dudovih kolača.
Esencijalno ulje dobiveno iz dudovog lišća ima aromatičan miris i koristi se u aromaterapiji radi smanjenja stresa i poboljšanja raspoloženja.

U Japanu, dudova svilena vlakna su korištena za izradu tradicionalnih kimonoa, što pokazuje dugotrajnu važnost ovog voća u različitim kulturama.
U nekim regijama svijeta, poput Turske, sušeni dudovi se koriste kao prirodni zaslađivači u raznim jelima i napicima.
Dudojevo drvo ima širok spektar primjena u drvnoj industriji, od izrade namještaja do građevinskih materijala, zbog svoje čvrstoće i trajnosti.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here