U ovom tekstu se govori o karakteristikama psihopata, kao i o izazovima u identifikaciji takvih osoba. Psihopata je opisana kao osoba s patološki narušenim karakterom, koja osjeća nedostatak savjesti i moralnog karaktera. Psihopata ulazi u veze samo da bi dobila resurse potrebne sebi, poput novca, materijalnih dobara ili emocija, ali sama ne pruža ljubav ili naklonost. Njihov unutrašnji svijet je opisan kao prazan i bezbojan, te često pokušavaju uskratiti drugima njihove “jarke boje”.

Prepoznavanje psihopate nije lako, jer su oni često šarmantni, druželjubivi i mogu se prilagoditi različitim situacijama. Psihopate su skloni manipulaciji i često koriste ljude kako bi postigli svoje ciljeve, bez emotivne povezanosti ili saosećanja prema drugima. APA koristi termin “psihopata” da opiše ljude s antisocijalnim poremećajem ličnosti, koji se manifestira kroz kršenje zakona, iskorišćavanje drugih, laganje, impulzivnost, agresiju i nedostatak osjećaja krivice ili saosećanja.

Doktor Sohom Das, forenzički psihijatar iz Velike Britanije, naglašava da je prepoznavanje psihopata izazovno, jer su oni veoma dobri u skrivanju svoje prave prirode. Oni mogu biti šarmantni i društveni, ali koriste druge ljude kako bi ostvarili svoje ciljeve. Važno je biti oprezan i obratiti pažnju na znakove manipulacije i nedostatka empatije kada se susretnete s takvim osobama.

Identifikacija psihopata zahtijeva pažljivo promatranje njihovih interakcija s drugima i prepoznavanje uzoraka manipulacije i nedostatka empatije.
Psihopate često pokazuju pretjeranu ljutnju i agresiju, posebno u situacijama obiteljskog nasilja, što može biti znak njihove patološke naravi.

Dr. Sohom Das ističe da psihopate često manipuliraju drugima kako bi ostvarile svoje ciljeve, te da su rijetko iskreno povezane emocionalno s drugima.
Psihopate se često osjećaju superiorno u odnosu na druge i ne pokazuju osjećaj krivice ili kajanja za svoje postupke, čak i kada su oni štetni ili nezakoniti.
APA opisuje karakteristike antisocijalnog poremećaja ličnosti kao što su nepoštovanje zakona, iskorištavanje drugih, impulzivnost i nedostatak osjećaja odgovornosti ili saosećanja prema drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here