Kada razmisljamo o placanju racuna često se najviše brinemo upravo o računu za struju, a mnogi su iznenađeni kada vide iznos koji treba platiti. Iako su bojleri ili peći možda prvi koji nam padnu na pamet kada razmišljamo o visokoj potrošnji električne energije, često zaboravljamo da i internetski usmjerivači mogu značajno doprineti visokim računima za struju.

Pre kupovine, važno je obratiti pažnju na energetsku efikasnost usmjerivača kako bismo bili sigurni da troši što manje energije kada je uključen i u stanju mirovanja. Takođe, preporučljivo je izabrati model koji može automatski isključiti Wi-Fi kada nije u upotrebi, naročito kada se koristi telefonska linija. Iako usmjerivači ne troše više energije od drugih uređaja, njihovo isključivanje kada nisu u upotrebi može doprineti uštedi energije.

Važno je shvatiti da internetski usmjerivači ne troše više energije od, recimo, frižidera ili drugih uređaja. Međutim, isključivanje usmjerivača kada nije u upotrebi može biti dobar korak ka smanjenju računa za struju.

Kada je reč o moždanom udaru, brza reakcija je od suštinske važnosti. Korišćenjem popularnog FAST testa možete prepoznati simptome ovog stanja. FAST je skraćenica koja olakšava pamćenje simptoma: F za lice (da li vam jedna strana lica visi), A za ruke (da li se jedna ruka sama spušta), S za govor (da li je govor nejasan ili čudan) i T za vreme (hitna medicinska pomoć je neophodna).

Moždani udar je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć kako bi se smanjila mogućnost oštećenja mozga, invaliditeta ili smrti. Liječenje najbolje funkcioniše kada se primi u roku od nekoliko sati od pojave simptoma, stoga je važno brzo reagovati i pozvati hitnu pomoć.

Znajući znakove i simptome moždanog udara, kao i pravilan način reagovanja, možemo pomoći u spašavanju života, jer je brza reakcija ključna.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here