Isekti su najranosvrsnije životinje na planeti, ali samo mali broj njih može izazvati zdravstvene probleme kod ljudi. To mogu biti prenosioci raznih bolesti, poput komaraca, muha, ušiju i krpelja, ili izazivači alergijskih reakcija, kao što su pčele, ose i stršljeni. Kao i kod mnogih drugih bolesti, ključno je prevenciju staviti ispred liječenja.

Prevencija se obično provodi primjenom repelenata na tijelo kako bi se insekti odbili te primjenom odgovarajućih mjera opreza u prirodi, kao što su izbjegavanje jakih parfema, izbjegavanje konzumiranja slatkih i obojenih pića, sočnog voća i povrća, zatvaranje kanti za otpatke i oprez prilikom boravka u prirodi.

Reakcije na ujede insekata mogu biti lokalne, što znači da se javljaju na mjestu uboda, a manifestiraju se crvenilom, otokom te mogu biti popraćene svrabom i bolom. S druge strane, sistemski odgovor tijela na ubode insekata može biti ozbiljniji i manifestirati se kroz alergijske reakcije.

U slučaju lokalnih reakcija, često je dovoljna samopomoć uz korištenje hladnih obloga i antihistaminika u obliku krema ili sprejeva, te eventualno kortikosteroidnih krema. Međutim, sistemske ili alergijske reakcije zahtijevaju veću pažnju.

Alergijska reakcija na ubod insekta može se podijeliti u četiri faze, počevši od osipa u obliku koprivnjače u prvoj fazi, preko pojave otoka, mučnine, povraćanja i dijareje u drugoj fazi, pa sve do težih simptoma poput otežanog disanja, zviždanja u prsima, otežanog gutanja i konfuzije u trećoj fazi. Četvrta faza, anafilaksa, predstavlja najteži oblik alergijske reakcije, s smanjenjem krvnog tlaka, gubitkom svijesti te promjenom boje kože i sluznice.

U našem okruženju, najčešće alergijske reakcije nastaju nakon uboda pčela, osa i stršljena. Liječenje alergijskih reakcija na ubod insekata treba započeti što prije s metodama samopomoći, poput uklanjanja uboda na odgovarajući način, te potražiti liječničku pomoć ako se pojave simptomi težih faza.

U slučaju simptoma težih faza, hitnu medicinsku pomoć treba odmah pozvati na broj 124 i pratiti vitalne parametre žrtve prema odgovarajućem protokolu. U nekim slučajevima, zbog izuzetno jake alergijske reakcije, može doći do potpunog zatvaranja dišnih puteva, što može učiniti umjetno disanje neučinkovitim.

Ako se nalazite daleko od hitne medicinske pomoći ili u udaljenom području, važno je djelovati brzo i koordinirano. Smjestite unesrećenu osobu u najudobniji položaj u vozilu, zagrijte je i smirite te organizirajte transport do susreta s hitnom pomoći u suradnji s dispečerom.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here