Svi želimo d anaš dom miriše svježe i čisto.
No međutim nekada nije dovoljno samo očistiti kuću te pored mnogih komercijalnih mirisa za kuću koji sadrže štetne sastojke napravite sami kod kuće svom osvježivač zraka.

Kako bi vaš dom zadržao ugodan miris bez upotrebe skupih osvježivača zraka, postoji nekoliko jednostavnih i jeftinih načina koje možete isprobati koristeći sastojke koje već imate kod kuće.

Za početak, pripremite domaći osvježivač zraka na bazi karanfilića. Potrebni su vam krupna so, alkohol poput votke, karanfilić ili zvezdasti anis i omekšivač. Pomiješajte so sa omekšivačem, dodajte alkohol te na kraju umiješajte karanfilić ili zvezdasti anis. Ova smjesa će dati vašem domu ugodan miris koji možete rasporediti u bilo koju prostoriju.

Drugi trik za održavanje svježine u vašem domu je jednostavan sprej koji možete napraviti sami. Potrebni su vam omekšivač po vašem izboru, alkohol i sredstvo za čišćenje namještaja ili deterdžent. Pomiješajte alkohol sa omekšivačem te dodajte malo sredstva za čišćenje, dobro promiješajte i proizvod je spreman za upotrebu. Koristite ga za brisanje prašine, ali pripazite da ne koristite na elektronskim uređajima kako ih ne biste oštetili.

Za dugotrajan i ugodan miris, Monika preporučuje recept s dječjim uljem i eteričnim uljem. Pomiješajte dječje ulje s eteričnim uljem u odnosu od 10 kapi mirisa na 100-150 ml ulja te smjesu stavite u čašu s ražnjićima koji viri iz posude. Ovaj osvježivač će dugotrajno odisati nježnim, ugodnim mirisom po vašem izboru.

Ako preferirate osvježivač u obliku spreja, možete lako napraviti onaj od limuna. Potrebno je samo pola litre vode, kašičica sode bikarbone i kašika limunovog soka. Pomiješajte sve sastojke i sipajte smjesu u bocu sa raspršivačem. Ovaj osvježivač ne samo da će vaš dom ispuniti svježinom, već će djelovati i kao prirodni repelent protiv komaraca i muha.

Isprobajte ove jednostavne trikove i uživajte u svježini i ugodnom mirisu svog doma!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here