Ukoliko vam se nakupi izmeta u crijevima to moze stvarati bas ruzan osjecaj,nadutost i probavne smetnje.

Doktorica istice da osim sto su zatvor i nakupljanje stolice u crijevima jako su losi po zdravlje, Zato su pravilna prehrana, odgovarajuća tjelovježba i hidratacija ključni za održavanje zdrave probave. Evo nekoliko savjeta i metoda za učinkovito rješavanje tog problema.

1. **Povećajte unos vlakana: Vlakna su ključna za zdravu probavu i redovito pražnjenje crijeva. Topiva vlakna, prisutna u voću, povrću, mahunarkama i cjelovitim žitaricama, omekšavaju stolicu i olakšavaju njezin prolazak kroz crijeva. Netopiva vlakna, koja se nalaze u orašastim plodovima, sjemenkama i nekom povrću, povećavaju volumen stolice, potičući tako rad crijeva.

2. **Adekvatna hidratacija: Dovoljan unos vode ključan je za sprečavanje zatvora. Voda pomaže u otapanju topivih vlakana i olakšava prolazak stolice kroz crijeva. Preporučuje se konzumiranje najmanje 8 čaša vode dnevno, s tim da se ta količina može povećati ovisno o tjelesnoj aktivnosti i klimi.

3. **Redovita tjelovježba: Fizička aktivnost potiče rad crijeva i potiče redovito pražnjenje. Čak i umjerena tjelovježba poput šetnje ili joge može znatno poboljšati probavu i spriječiti zatvor. Preporučuje se najmanje 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti većinu dana u tjednu.

4. **Ocat i med kao prirodni laksativi: Mješavina jabučnog octa i meda jedan je od provjerenih kućnih lijekova za poboljšanje probave i opuštanje crijeva. Jabučni ocat sadrži pektin, koji pomaže u regulaciji probave, dok med ima prirodna antibakterijska i protuupalna svojstva za podršku zdravlju crijeva. Preporučuje se miješanje jedne žličice jabučnog octa i dvije žličice meda u šalici tople vode i konzumiranje te mješavine ujutro na prazan želudac.

5. **Probiotici za zdravlje crijeva: Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravu crijevnu floru i poboljšavaju probavu. Konzumiranje probiotičke hrane poput jogurta, kefira, kimchija ili kombuche može pomoći u regulaciji crijevne funkcije i smanjenju rizika od zatvora.

6. **Izbjegavanje prehrane bogate šećerom i masnoćama: Hrana bogata šećerom i nezdravim mastima može usporiti probavu i izazvati zatvor. Preporučuje se smanjenje unosa prerađene hrane, slatkiša i masne hrane te fokusiranje na zdravu, cjelovitu hranu koja podržava zdravlje crijeva.

7. **Uzimanje vremena za obroke: Brzo jedenje ili preskakanje obroka može negativno utjecati na probavu. Važno je uzimati si vremena za obroke, temeljito žvakati hranu i jesti u mirnom okruženju kako bi se probavni proces olakšao.

8. **Primjena tehnika opuštanja: Stres može imati negativan utjecaj na probavu, izazivajući simptome poput nadutosti i zatvora. Tehnike opuštanja poput dubokog disanja, meditacije ili joge mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju probave.

9. **Redoviti obroci i spavanje: Održavanje redovitog rasporeda obroka i spavanja može podržati zdravu probavu. Nepravilni obrasci prehrane i spavanja mogu poremetiti unutarnji ritam tijela i uzrokovati probavne smetnje.

10. **Konzumiranje fermentirane hrane: Fermentirana hrana poput kiselog kupusa, miso paste ili tempeha bogata je probioticima koji podržavaju zdravlje crijeva i poboljšavaju probavu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here