Da bi ste imali dugoročno zdravlje, fizički aktivan život bez bolova u kostima preporučuje se redovna konzumacija orašastih plodova.

Istraživanje koje je trajalo decenijama pokazalo je da osobe koje redovno jedu orašaste plodove imaju veću vjerovatnoću da će biti fizički aktivne, pravilno se hraniti i imati manji rizik od srčanih bolesti kako stare.

Tim naučnika sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti tvrdi da su nutrijenti prisutni u orašastim plodovima odgovorni za ove pozitivne efekte na zdravlje.
Praćenjem 3.023 osobe tokom 20 godina, istraživači su uspoređivali njihovo zdravlje s načinom prehrane.

Orasi su jedini biljni izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline, koja je ključna za zdravlje srca, mozga i procesa starenja. J
edna porcija oraha sadrži impresivan spektar hranjivih materija korisnih za cjelokupno zdravlje, uključujući četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezijum, te razne antioksidanse poput polifenola.

Profesor javnog zdravlja s Škole za epidemiologiju i zdravstvo ističe da osobe koje konzumiraju orašaste plodove često pokazuju jedinstvene fizičke karakteristike i imaju i druge pozitivne efekte na zdravlje, poput bolje kvalitete ishrane, posebno ako su u navici da jedu orašaste plodove od djetinjstva do odrasle dobi.

Dodatno, konzumiranje oraha povezano je s gubitkom težine, budući da osobe koje ih redovno jedu imaju niže koncentracije šećera u krvi.
Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Nutritional Metabolism and Cardiovascular Disease.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here