Cesti i mnogo dosadni gosti u nasem vrtu su lisne usi a to su stetocine koje mogu nanijeti veliku stetu nasim biljkama.
Ima nekoliko jako dobrih i efikasnih nacina za rjesavanje lisnih usiju a mi cemo vam otriktii neke:

1. Ručno uklanjanje:

– Ako je zaraza mala, možete ih jednostavno ukloniti ručno. Prstima ili mlazom vode uklonite lisne uši sa biljaka.

2. Prskanje sapunicom:

– Pripremite rastvor od nekoliko kašika tečnog sapuna i vode u sprej boci. Prskajte zaražene delove biljke, pazeći da sapunica dođe u kontakt sa lisnim ušima. Sapun će razbiti voštani sloj koji štiti lisne uši, što će ih ubiti.
– Posle nekoliko sati, isperite biljke čistom vodom da biste uklonili sapunicu.

3. Biljni insekticidi:

– Napravite prirodni insekticid od belog luka ili ljute paprike. Za beli luk, pomešajte nekoliko usitnjenih čenova belog luka sa vodom i ostavite da odstoji nekoliko sati, zatim procedite i prskajte biljke. Slično možete uraditi sa ljutom paprikom.

4. Koristite neem ulje:

– Neem ulje je prirodni insekticid koji je efikasan protiv lisnih uši. Pomešajte neem ulje sa vodom prema uputstvu na pakovanju i prskajte biljke. Ovo ulje ne samo da ubija lisne uši, već i odbija druge štetočine.

5. Privlačenje prirodnih predatora:

– Bubamare, lacewings (čipkavci) i parazitske ose su prirodni predatori lisnih uši. Možete kupiti ove insekte i pustiti ih u vrtu ili saditi biljke koje ih privlače, poput kopra, peršuna i nevena.

6. Biljni čajevi:

– Čaj od koprive ili pelina može biti efikasan protiv lisnih uši. Namočite ove biljke u vodi nekoliko dana, procedite i prskajte rastvorom zaražene biljke.

7. Održavanje zdravog vrta:

– Održavanje zdravih biljaka i pravilna nega može smanjiti rizik od napada lisnih uši. Osigurajte pravilno zalivanje, đubrenje i provetravanje biljaka.

8. Prskanje vodom:

– Jak mlaz vode može efikasno ukloniti lisne uši sa biljaka. Prskajte biljke rano ujutro kako bi se osušile pre noći.

9. Izolacija zaraženih biljaka:

– Ako primetite zaraženu biljku, izolujte je od ostalih kako biste sprečili širenje lisnih uši na druge biljke.

10. Redovno pregledanje biljaka:

– Redovno pregledanje biljaka omogućava rano otkrivanje i brzo reagovanje na napade lisnih uši, čime se sprečava veća šteta.

Kombinovanje ovih metoda može dati najbolje rezultate i pomoći vam da zadržite lisne uši pod kontrolom na prirodan i ekološki prihvatljiv način.

11.Upotreba diatomatske zemlje:

– Diatomatska zemlja (DE) je prirodni prah napravljen od fosilizovanih ostataka morskih algi. Ovaj prah ima oštre mikroskopske ivice koje oštećuju spoljašnji sloj lisnih uši, što dovodi do njihove dehidracije i smrti.

– Kako koristiti: Pospite tanki sloj diatomatske zemlje po biljkama i oko njih, posebno na mestima gde su uočene lisne uši. Budite sigurni da koristite prehrambeni DE, koji je bezbedan za ljude i kućne ljubimce.

– Napomena: DE gubi svoju efikasnost kada je mokra, pa je najbolje koristiti je u suvim uslovima i ponoviti aplikaciju nakon kiše ili zalivanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here